Skive

Skiveegnens fraflyttede bysbørn får et lift hjem til jul

Foto: Skive kommune

”Hop på julebussen og få en hyggelig tur gennem landet, hjem til dem du holder af.” Sådan lyder opfordringen fra Skive Kommune, som i den seneste uge har tilbudt egnens fraflyttede unge et lift hjem til jul. Tilmeldingen til julebusserne er nu lukket, da den tiltagende Coronasmitte bevirker, at kommunen har set sig nødsaget til at tage ekstra sikkerhedsforanstaltninger i brug. Der bliver sendt tre busser ud på landevejene til hhv. Aalborg, Aarhus, Odense og København, og for at sikre god afstand blandt passagererne fyldes busserne ikke helt op.

Bag initiativet står Klub 78xx, som er et fællesskab for unge, der er flyttet fra Skiveegnen for at tage en uddannelse eller arbejde. Ud over at transportere de unge hjem til mor og fars kødgryder fra landets fire største byer, får bysbørnene også en introduktion til egnens innovations- og iværksættermiljø. Når julebusserne ankommer til Skive, hedder endestationen nemlig Elværket. Her får de unge en introduktion til stedets tilbud, og hvordan de kan drage nytte af faciliteter som gratis kontorplads under studiet, makerspace, sparring på cases til projektopgaver, erhvervsnetværk og deltagelse i grønne innovationsforløb.

– Hvis vores fraflyttede unge på sigt skal blive såkaldte boomeranger – unge som flytter tilbage til barndomsegnen – er det helt afgørende, at de har kendskab til mulighederne og alle de gode ting, der finder sted på Skiveegnen. Hele formålet med Klub 78xx er at åbne de unges øjne for leve- og karrieremulighederne på egnen, og derfor er det også vigtigt at vise de unge Skiveegnens muligheder, og inspirere dem til hvordan de kan drage nytte af de forskellige ressourcer, netværk og faciliteter, fortæller udviklingskonsulent Helle Dalsgaard Pedersen.

De gode historier skal ud

I foråret fik Skive Kommune lavet en kendskabs- og omdømmeanalyse, som blandt andet viste, at kommunens herboende borgere samt de fraflyttede unge vurderer omdømmet som værende godt eller meget godt, samt at de fraflyttede unge i høj grad er positivt indstillet overfor at vende retur til deres hjemegn på sigt. Dog viste undersøgelsen også, at kendskabet til det lokale erhvervsliv og arbejdsmarked kan forbedres.

– Når vi fylder busser med juleglade bysbørn, der skal hjem til jul på Skiveegnen, skal initiativet derfor ikke udelukkende ses som transport. Busturen fungerer i høj grad som et redskab til at få særlige budskaber ud. De unge vil derfor blive mødt med læsestof om Skiveegnens muligheder, som de kan dykke ned i undervejs på busturen, fortæller kommunikationskonsulent Sissel Dalby Svenningsen.

De unge vil blive præsenteret for de gode leve-og karrieremuligheder på Skiveegnen, herunder initiativer som konkret kan hjælpe dem på deres karrierevej.

Et år derpå – og fortsat restriktioner

Julebusserne havde oprindeligt sin debut sidste år, men i takt med at Corona-situationen blev mere og mere tilspidset, og Skive Kommune blev blandt de kommuner, der var omfattet af skærpede restriktioner, var kommunen nødt til at aflyse initiativet trods fyldte busser.

I lyset af den seneste tids øgede smittetryk har det været en overvejelse, om busturene kan gennemføres i år. På baggrund af de nye restriktioner vurderer Skive Kommune, at det fortsat kan lade sig gøre, men at det bliver med en række forbehold og sikkerhedsforanstaltninger. Coronapas, mundbind og masser af håndsprit går side om side med en billet til bussen. Busserne fyldes heller ikke helt op, og de ankommer til Elværket forskudt af hinanden. Foruden at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer nøje, opfordres alle passagerer på det kraftigste til at lade sig teste forud for turen, selvom de er vaccineret, så busturen bliver så tryg som overhovedet muligt. Om der bliver behov for yderligere forbehold, kan Skive Kommune på nuværende tidspunkt ikke afvise, for hvis der er noget, de seneste snart to år har vist, så er det, at situationen hurtigt kan ændre sig.

Kommentarer