Skive

Gl. Skivehus’ rejse fra faldefærdig til Fugl Føniks

Foto: Steen Don

Formentligt i begyndelsen af det nye år kan skibonitter, sallingboer, fjandboer og andet godtfolk på nærmeste hold studere, hvordan bindingsværksbygningen på Gl. Skivehus nænsomt er blevet restaureret af dygtige håndværkere. 

Men allerede nu kan man i årets udgave af Skivebogen i tekst og billeder komme med på den rejse, som den 300 år gamle bygning, der er opført oven på en kælder der er omkring 700 år gammel, har været igennem de seneste fire år.

Turen ledes kyndigt af projektlederen bag den omfattende restaurering, arkitekt Erik Bach Søgaard, der er specialist i restaurering af kirker og kulturarv hos P+P Arkitekter med afdelinger i Thisted og Aarhus. 

Gl. Skivehus viste sig ikke at være en klassisk restaureringsopgave.

Hvor man normalt går til den slags opgaver med skalpel og fløjlshandsker, måtte man på Gl. Skivehus i gang med kobenet, fortæller arkitekten.

Lag på lag af fliser, spånplader, plastikmaling, vinylgulve og tæpper måtte fjernes for at komme ind til noget, der har historisk vægt og kulturværdi. For bindingsværksbygningen har stået model til mange usentimentale funktionsændringer og ad hoc-ombygninger – særligt i nyere tid, skriver Erik Bach Søgaard. 

Det tidligere medlem af byrådet, regionsrådet og Folketinget, Poul Erik Christensen, fortæller om derouten lokalt for hans parti, Det Radikale Venstre, der for første gang i mere end 100 år ikke længere er repræsenteret i Skive Byråd, når 2021 bliver til 2022. 

I sin artikel ”Fra højborg til husmandssted” suppleres han af journalist Merete Just, der efter en omfattende research bidrager med historiske fakta om og elementer til det hæderkronede partis tid lokalt som en radikal højborg, der var kendt landet over.

Ældre læsere vil erindre, at Skive Folkeblad tilbage i halvtredserne, tresserne og begyndelsen af halvfjerdserne havde en huspoet, Arne Rasmussen, der under mærket ”flash”, på vers leverede kommentarer til både lokale og landspolitiske sager, som optog sindene. 

Det fortæller hans søn, Rud Kjems om i et kærligt portræt, hvor han også kommer med eksempler på den omfattende produktion, som hans far leverede til avisen fra 1957 til 1971.

Til de mere spøjse eksempler hører en vise fra februar 1960 om en julemand, der blev idømt en bøde på 100 kroner ved Retten i Skive, fordi han på Fur blev aggressiv over for nogle børn, der angiveligt drillede julemanden … 

I Frederiksdal Allé var Marie Nielsen gennem en længere årrække en velkendt og afholdt institution – og hun var en af de sidste små købmænd, som prægede bybilledet før supermarkedernes og discountbutikkernes tid. 

Pressefotograf Steen Don blev som spinkel 12-årig først i halvfjerdserne bybud eller svajer hos Marie købmand, og det fortæller han spændende og levende om i tekst og billeder via artiklen ”Marie købmand var omdrejningspunktet i Frederiksdal Allé”.

Johan Nielsen har blandt andet med afsæt i Paul-Erik Linds bog om sin bedstefar, arkitekt Erik V. Lind, der stod bag byggeriet eller ombygningen af mere end 300 mejerier, forsket i Linds bidrag til mejeriernes bygningshistorie – særligt i Jylland og på Fyn.

Arkæolog Helle Holm Hansen fra Museum Salling beretter om fundet af et meget sjældent bælte og resterne af en ung kvinde ved foden af en gravhøj ved Durup. Ud fra fundet konkluderer arkæologen, at den unge kvinde må have tilhørt en stormandsslægt, som formentligt har holdt til i Durup for godt 2000 år siden.

I løbet af det nye år rives Sundgården tæt på færgelejet i Sundsøre ned for at gøre plads til et nybyggeri på den attraktive grund med udsigt over fjorden og til Himmerland. 

Journalist og redaktør af Skivebogen, Henning Just, fortæller i en beretning om Sundgården, at den har en historie, der går tilbage til 1600-årene, og frem til midt i 1930´erne fungerede den som færgekro. Det sluttede da Sundsøre Hotel – det nuværende Brænderiet Limfjorden – på nabogrunden blev opført.   

83-årige Poul Søgaard, der var studievejleder på VUC i Skive og før den tid lærer på Resen Skole, fortæller til sin ven gennem mange år, Henri Gori, om sin barndom på Hagebro Kro, som hans forældre ejede fra 1944 og frem til 1963.

Det sker med et glimt i øjet, hvor han fortæller om en tid, hvor børn ikke blev overvåget af voksne, men fik lov til at lege og bruge deres fantasi og gøre deres egne erfaringer på godt og ondt.

Skivebogen 2021 udleveres til de omkring 400for medlemmer af Historisk Samfund for Skive og Omegn. Men den kan fra torsdag den 2. december også købes hos de lokale boghandlere. Årbogen er den 112. i rækken, siden den første bog udkom i 1909. Pris: 150 kr.

Kommentarer