Gl. Skivehus og nyt BigBlue-haveanlæg er officielt indviet
Efter en længere proces med at lave et nyt BigBlue-haveanlæg samt renovering af Gl. Skivehus og Palæbygningen, blev omkring 300 mennesker fredag eftermiddag inviteret ind for at opleve de smukke nye rammer ned mod åen.
Fredag eftermiddag var der indvielse af det nyrenoverede Gl. Skivehus, Palæbygningen og det nye BigBlue-haveanlæg i Skive.
Det nye område har været undervejs i et par år, for bygningernes vedkommende er det næsten ti år, og nu kan borgere og andre besøgende i Skive endelig nyde det nye flotte haveanlæg og de smukke, historiske bygninger.
Det har kostet cirka 12 millioner kroner at renovere Gl. Skivehus.
– Et af de vigtigste aspekter i udformningen af haveanlægget har været at åbne op for udsigt og nærhed til åen. At imødekomme en sådan åbenhed har været en udfordring, da et andet vigtigt aspekt har været, at projektet samtidigt skulle sikre Østerbro og de bagvedliggende bygninger mod oversvømmelse, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard.
Omkring 300 mennesker var mødt op til åbningsarrangementet for at se de renoverede bygninger og det nye haveanlæg. Der blev givet kaffe og kage og uddelt poser med RENT LIV-frøblandinger til vilde blomster.
For at bidrage til mere biodiversitet er der flere steder i haveanlægget også sået disse vilde RENT LIV-blandinger.
Klimasikring og ophold ved åen
Haveanlægget er en del af det større BigBlue-stisystem, Å-stien, som er én af de tre BigBlue-stisystemer, der skal forbinde Skive by på tværs af åen.
Haveanlægget er anden og sidste del af projektet ”Sti og klimasikring fra Elværksbroen til Gl. Skivehus”. Det er formet, så det er med til at præsentere Gl. Skivehus og Palæbygningen på flotteste vis og giver mulighed for ophold ved Skive Å.
Borgmester Peder Christian Kirkegaard indledte åbningen med en tale, hvor han fortalte om tilblivelsen af haveanlægget.
– Et af de vigtigste aspekter i udformningen af haveanlægget har været at åbne op for udsigt og nærhed til åen. At imødekomme en sådan åbenhed har været en udfordring, da et andet vigtigt aspekt har været, at projektet samtidigt skulle sikre Østerbro og de bagvedliggende bygninger mod oversvømmelse. Denne problematik er blevet løst ved, at området er beplantet og udformet på en måde, så det kan klare at blive oversvømmet de få gange om året, hvor der kommer store mængder vand, og åen går over sine bredder, fortalte Peder Christian Kirkegaard.
Sikringen mod oversvømmelse betyder, at den nye sti og haveanlægget en sjælden gang imellem vil være oversvømmet, hvor man ikke vil kunne færdes på stien.
Hensyn til dyr og planter
Ved etableringen af haveanlægget er det tænkt ind at skabe gunstige forhold for dyre- og planteliv. Blandt andet er der arbejdet med sikring af odderens trivsel i området. Den har nemlig fået sin helt egen bro, som kan ses som en lille trækonstruktion i broens venstre side.
Frøblandingen, der er blevet plantet, består udelukkende af hjemmehørende arter. I forbindelse med arealet med staturer, græsser og buske og træer har der været fokus på at etablere grupper af beplantning, som med tiden kan give skjulesteder til dyrene og en blomstring, som strækker over så stor en så del af sæsonen som muligt. Der forekommer både blomstrende stauder, buske og træer i dette areal.
Stedets gamle træer er forsøgt bevaret, men mange var desværre, til stor ærgrelse, gået helt eller delvist ud, inden udførelsen af haveanlægget blev på begyndt. Derfor blev der købt flere større træer ind til projektet, så de i stedet kan bidrage til dyreliv og volumen i området.
Fra ”grim ælling” til smuk bygning
Borgmesteren refererede i sin tale til historien om Den Grimme Ælling med hentydning til de renoverede bygninger, der er blevet ruget på, og som nu er ”sprunget ud” og er meget smukke.
Der er blevet udført en nænsom renovering af Gl. Skivehus for at føre huset tilbage til, sådan som det oprindeligt var. Man har benyttet gamle håndværksmæssige byggemetoder – herunder skillevægge af strå og puds, opmuring med kalkmørtel, diffusionsåben maling, delvis udskiftning af træet i bindingsværket mm. Facaden er kalket, og bindingsværket er malet med trætjære. De flotte gamle træpaneler i Lensmandsstuen er bevaret og tilpasset og er med til at give huset en helt særlig karakter. Man har også valgt at lade de bærende bjælker stå råt med spor af de mange lag maling de har haft i tidens løb, så man på denne måde bevarer noget af husets sjæl.
– Jeg håber, I alle får stor glæde af det nye område her ved haveanlægget, sluttede Peder Christian Kirkegaard.
Kommentarer