Erhverv

Unge kan få fritidsjob på lokale plejecentre

Foto: Skive kommune

Unge i alderen 15-17 år kan nu søge om ansættelse i fritidsjob på plejecentre i Skive Kommune. Som ung i fritidsjob får den unge mulighed for at få et indgående kendskab til, hvordan det er at arbejde inden for plejefaget og bidrage til støtte og omsorg for ældre borgere. Samtidigt vil den unge få mulighed for at indgå i et socialt og fagligt fællesskab med andre unge i fritidsjob

Etableringen af fritidsjob vil både bidrage til at styrke rekrutteringen på ældreområdet, give den enkelte unge mulighed for at opbygge en arbejdsidentitet inden 18-årsalderen og samtidigt tilføre ekstra arbejdskraft til området og mere tid til den enkelte borger.

– Med etableringen af ordningen omkring fritidsjob kan vi understøtte, at ældreområdet får tilført konkret arbejdskraft i form af unge fritidsjobbere i alderen 15-17 år. De unge kan bidrage til at aflaste plejepersonalet, hvormed der skabes mere tid til den enkelte borger. Jeg er glad for, at vi at vi afprøver et nyt koncept, der er til gavn for både unge samt borgere og medarbejdere på området, siger Lars Olesen, der er Pleje- og omsorgschef i Skive Kommune.

Ældreområdet er udfordret i forhold til at kunne rekruttere arbejdskraft til området. Dertil er de borgere, der flytter ind på plejecentre i Skive Kommune mere ressourcekrævende end tidligere, hvilket er en tendens, der vil fortsætte i fremtiden. Skive Kommune har indgået en aftale med FOA, Midtjylland omkring de lokale rammer for de nye stillinger.

– Vi har i et samarbejde med Skive Kommune udarbejdet et lokalt rammepapir for projektet med unge i fritidsjob på kommunes plejecentre. Jeg glæder mig til at følge projektet og har store forventninger til det. Vi står med store rekrutteringsudfordringer på ældreområdet, og det er mit håb, at dette projekt vil medføre at unge mennesker får et indblik i, hvor givende og vigtigt et arbejde det er, at kunne hjælpe ældre borgere. Yderligere håber jeg, at dette indblik i vores fagområde kan bidrage til, at flere unge mennesker vil vælge en social og sundhedsuddannelse. Der er nemlig hårdt brug for faglærte i fremtiden, siger Malene Nygaard Laursen, Sektorformand FOA Midtjylland.

Skive Kommune og SOSU-skolen har i samarbejde planlagt et introduktionsforløb til de unge, hvor de bliver klædt på til opgaven, og får et kendskab til skolen. Ordningen med fritidsjob er således også med til styrke rekrutteringen til uddannelserne på ældreområdet.

– Vi vil gerne bidrage til at flere unge i Skive Kommune får et kendskab til arbejdet inden for omsorg, sundhed og pleje. Et større kendskab har betydning for valget af uddannelse senere i livet. Til forskel fra andre steder indeholder dette initiativ et meget tæt samarbejde om de unge mellem kommune og Social- og Sundhedsskole. Det gælder rekruttering, opkvalificering og netværk. Det vil gøre valget af vores uddannelse lettere. Herudover kan initiativet også bidrage positivt til rekrutteringen på ældreområdet, når de unge får positive oplevelser med arbejdet på ældreområdet, som de kan dele med andre unge og voksne, fortæller Social- og Sundhedsskolens direktør Jakob From Høeg, og fortsætter:

 – Når unge får mulighed for et fritidsjob, hvor der indgår reelle arbejdsopgaver, og hvor der opbygges et socialt og fagligt fællesskab, kan det bidrage til at give unge mennesker i Skive Kommune en arbejdsidentitet.

– Med de nye fritidsjob vil unge kunne tilegne sig konkrete erfaringer, gennem ansættelse på et plejecenter, hvor der samtidigt opnås et generelt kendskab til arbejdsmarkedet. Det vil betyde at flere unge i Skive Kommune får en arbejdsidentitet samt erfaring og selvtillid med at være på arbejdsmarkedet, inden de når 18-års alderen, slutter Dorthe Dalsgaard, der er medlem af Udvalget for Ældre.

Kommentarer