Kultur

Turen går til medbestemmelse på Breumgaard Plejecenter

Foto: Skive kommune

Når der skal arrangeres udflugter ud af huset på Breumgaard Plejecenter, så bestemmer borgerne selv, hvor de vil hen. Og kræver destinationen længere tid, end der er på en formiddag, så tager de bare frokost-madpakker med, så de kan få hele oplevelsen med.

Det var ikke tilfældigt, at Breumgaard Plejecenter arrangerede en bustur til Jenle for nogle af deres beboere, så de kunne se Jeppe Aakjærs forfatterhjem syd for Breum. Det var heller ikke personalet, der havde bestemt, at de ikke ville nå hjem til frokost på plejecenteret, men i stedet medbragte madpakker, så de kunne nå at se noget mere, end de kunne nå på en formiddag. Det var beboerne selv, der helt specifikt havde bestemt, at de ville ind og se, hvad der gemmer sig bag murene på Jenle.

– Det tændte noget i beboerne, da vi forleden var hernede og få vores kaffe. Det var ikke nok for dem, at vi sad her og fik kaffe og nød udsigten. De ville ind i bygningerne og se de hele. Og sådan blev det, fortæller Tine Basse, der er ansat som aktivitetsmedarbejder på Breumgaard Plejecenter.

Flere af beboerne på Breumgaard Plejecenter er nemlig gamle Salling-bønder, og nogle af dem har boet på gårdene langs den vej, der leder ned til Jenle. De ville derfor gerne for nogles vedkomne se, hvordan der så ud indenfor, og for andres vedkomne gense huset, hvor de selv er kommet på besøg.

– Det er medbestemmelse på højt plan, og når de har overskud til det, så griber jeg den altså, og lader dem bestemme selv, hvor vi skal hen. Det er jo deres liv og ønsker, som vi skal efterleve. Det de drages efter, der skal vi hen, siger en smilende Tine Basse, og fortsætter: Jeg ser, at der dukker ressourcer op hos dem, som vi ikke altid ser i dagligdagen. De husker bedre, hvad vi har lavet, de dufter og sanser, og nogle som normalt ikke husker meget, kan fortælle om turen i flere dage efter.

Gensynet med Jenle var også noget helt særligt for Solveig Østergaard, der selv har levet det meste af sit liv som nabo til Jenle, inden hun kom på Breumgaard Plejecenter. Hun fortalte blandt andet de andre, hvordan der så ud, da hun selv kom på stedet:

– De andre ville gerne se, hvor jeg har boet, og det er kun to huse herfra, så det viste jeg dem, da vi kørte ned ad vejen. Det var dejligt at se det igen, fortæller Solveig Østergaard, der også havde glædet sig til at se bygningerne indefra igen.

Breumgaard Plejecenter arrangerer hver måned en bustur ud af huset, hvor beboerne selv har bestemt destinationen.

Kommentarer