Samfund

Studerende fra Schweiz om Sundhedscenterets genoptræning

Foto: Skive kommune

To sygeplejestuderende fra Schweiz er rejst hele vejen til Skive, for blandt andet at blive klogere på, hvordan Sundhedscenteret arbejder med borgernes sundhed.

I forbindelse med to ugers praktik på Hospice Limfjord, har to sygeplejestuderende ønsket at være med på en almindelig dag i Sundhedscenteret, så de kan se, hvordan et sundhedshus og sundhedscenter fungerer i Danmark.

Hele dagen den 18. oktober 2022 skal de følges med en af Sundhedscenterets fysioterapeuter. Genoptræning af både hjerte- og cancerhold er nogle af de områder, som Sundhedscenteret har stor succes med, og derfor er Romaine Rieder og Lisa-Marie Franzen med på disse hold hele tirsdag.

– Vi har slet ikke et sted i vores region, som rummer alt det, som man har samlet her i Sundhedshuset. Det er meget større bygninger og mange flere tilbud til borgerne, end noget vi har i Wallis, fortæller Romaine Rieder.

Pigerne kommer fra regionen Wallis i Schweiz og fik mulighed for at vælge et internationalt praktiksted i forbindelse med deres uddannelse til sygeplejerske. Og de valgte modsat mange andre fra deres studie at søge mod nord.

Vi ville gerne se noget andet, end det vi kender. Derfor besluttede vi, at vi gerne ville se den nordiske måde at gøre det på, fortæller Romaine Rieder.

Genoptræning ude i naturen

Hjerte- og cancerrehabiliteringen foregår med udgangspunkt i Skives Sundhedshus, og har givet borgere fra Skive Kommune mulighed for at få genoptræningen tættere på eget hjem. Træningen foregår ude i Sundhedsparken i det omfang vejret tillader det. Og dén form for genoptræning er nyt for de to sygeplejestuderende.

– Det er specielt at se den positive mentalitet og kultur, som både medarbejdere og borgere kommer med. Alene det at se et hjertehold hoppe og løbe rundt i skønne omgivelser her i parken, er nyt for os. De virker glade og afslappede alle sammen, fortæller Romaine Rieder.

Hjertegenoptræningen er en del af et forløb, som tilbydes borgere, der for eksempel har haft en blodprop i hjertet, fået en ballonudvidelse, bypassoperation eller borgere der har hjertesvigt. Udover genoptræningen får de også undervisning i hjertesygdom, medicin, kost, motion og psykiske reaktioner.

Læs mere om hjerterehabilitering

For kræftpatienterne er genoptræningen ligeledes med fysisk træning på hold. Derudover indeholder et forløb vejledning og samtaler om f.eks. rygestop, arbejdsliv og samliv og nærvær.

Kommentarer