STOP AIDS – Checkpoint blev reddet, men kun lige på målstregen!
Af Keld Marstrand Wang, Radikale
Heldigvis kom Checkpoint på årets finanslov, dog med 1 mio. kr. mindre end sidste år, i støtte. Dette giver dog mulighed for at Checkpoint kan genåbne i Aarhus og Odense. Men har vi ikke brug for samme tilbud udenfor storbyerne?
Alle kan desværre være så uheldige at blive smittet med en seksuelt overført sygdom, og i værste fald blive ramt af HIV eller AIDS – her er det fantastisk, at vi har et anonymt tilbud, som; Checkpoint, at henvende sig til, hvis men frygter at man er blevet smittet.
Nogle føler, at det er pinligt at henvende sig til egen praktiserende læge med mistanke om smitte, og derfor er der nogle, som fravælger at blive testet. I nogle tilfælde bliver patienten mødt af rynken på næsen, og nærmest ”skudt i skoene” at man misbruger systemet af lægen, da ”det jo er dyrt at tage tests”. Det er desværre ikke et enestående problem, som kun findes i provinsen, hvor jeg bor, men i storbyer som Aarhus, er oplevelsen den samme. Jeg har desværre en del skrækhistorier fra mit netværk om dette problem. Jeg har sågar selv oplevet læger, som ikke er i stand til at vejlede indenfor området, og jeg har siddet i en situation, hvor jeg har måttet ”undervise” lægerne i de nye tilbud, som er på området – Det er netop derfor vigtigt, at vi har et tilbud som Checkpoint!
Vores teknologi og ikke mindst medicin, bliver heldigvis bedre og bedre, og det siges, at i 2030 vil det være slut med nye HIV-smittede. Men kun med den rette behandling og tidlig indsats kan en HIV-smittet leve et langt normalt liv uden at bære smitten videre. Lukker vi ned for Checkpoint’s tilbud, kan jeg godt frygte 80’ernes HIV-pandemi gentager sig.
Men nu hvor politikerne forlænger Checkpoints levetid, har jeg et ønske – Gør Checkpoints tilbud mobilt, og lad tilbuddet gælde rundt om i landet, også her i Midt-Vest.
Jeg er opvokset i Vestjylland, og ”sprang ud” i 2001, som 21 årig, og har fulgt udviklingen af LGBT-miljøet i Vestjylland og oplandet. Og jeg mindes ikke at der var været lignende tilbud i området.
Til september i år vil den første Holstebro Pride rende af stablen, dette er en vigtig milepæl for LGBTQ+-miljøet i Midt Vestjylland. Her vil der blive fokuseret blandt andet på seksuel sundhed, og hvad fremtiden byder indenfor området. Derfor har jeg inviteret Checkpoint til at deltage i den første Holstebro Pride – både for at understrege, hvor vigtigt et tilbud det er for, især, LGBTQ+- miljøet, men også for at give udtryk for, at vi har brug for sådan et tilbud i provinsen.
Jeg håber, at Checkpoint tager imod invitationen
Keld Marstrand Christensen
Frivillig ved Kondomeriet Holstebro – samt en af initiativtagerne bag Holstebro Pride.
Kommentarer