Skive Kommune melder sig ind i internationalt fællesskab med ny klimahandlingsplan
Skive Byråd og CONCITO har i efteråret godkendt Skive Kommunes ’Skive 2050 – Klimahandlingsplan for Skiveegnen’, som udstikker de spor, der skal sørge for, at vi lever op til Parisaftalens målsætninger. Forud for godkendelsen er der lavet et stort arbejde med at identificere den såkaldte reduktionssti, som skal bære Skive Kommune i mål.
Skive Kommune står nu endelig med en godkendt klimahandlingsplan, som skriver kommunens arbejde med CO2-reduktioner og klimaarbejde ind i en større sammenhæng.
Vi har i Skive Kommune en lang tradition for at arbejde for den grønne omstilling i brede samarbejder, ikke blot for vores blå øjnes skyld, men fordi det er en vej til vækst og udvikling af egnen.
Vi har over årene effektiviseret vores kommunale drift. Vi har understøttet en grøn udvikling af vores energiforsyning med både vindmøller, solceller og biogas. Og vi har sat turbo på fremtidens energiteknologier og nye arbejdspladser via satsningen omkring GreenLab Skive.
’Skive 2050’ bygger oven på de indsatser og lægger de næste spor for den største grønne vækstindsats i landet.
De erfaringer og gevinster, vi allerede har opnået på Skiveegnen, skal vi bygge videre på. Derfor er der i klimahandlingsplanen et fortsat fokus på vækst og udvikling via den grønne omstilling. Det gælder især i forhold til bioøkonomi, hvor vi står i en unik og gunstig position. Her har vi allerede i dag et stærkt samarbejde med Klimafonden Skive og landbruget, hvor vi blandt andet udnytter gyllen til biogasproduktion og udvikler nye muligheder for vores landbrug. Vi skal fortsat styrke indsatsen, der hvor vi ved, vi er gode, og vi skal skrue yderligere op for tempoet, der hvor vi kan.
Klimahandlingsplan er på plads – og hvad så nu?
På Skiveegnen har vi allerede gang i en masse spændende indsatser, som løftes i samarbejde med forskellige aktører lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Efter godkendelsen af klimahandlingsplanen skal der nu sættes endnu mere handling bag, og de mange ord skal foldes ud i praksis.
Forude ligger nu arbejdet med at sætte gang i indsatser og aktiviteter både internt i den kommunale organisation, men i særdeleshed også i samarbejder med eksterne samarbejdspartnere.
Også i den kommunale organisation har vi allerede vist, at vi kan gå foran i den grønne omstilling. Via Energiservice er vi ledende i forhold til energioptimering af den kommunale bygningsmasse. Via plan-teamet arbejder vi med klimasikring, eksempelvis udmøntet i visionen BigBlue Skive. Og via Energibyen Skive har vi opnået markante milepæle som egnens biogassatsning, GreenLab Skive og et vedvarende fokus på grøn erhvervsudvikling.
De indsatser skal vi fortsætte med at arbejde på, og de er indeholdt i den nye klimahandlingsplan. Det betyder, at vi har et godt udgangspunkt, hvor vi ikke behøver at genopfinde den dybe tallerken, men hvor vi kan bygge videre på vores eksisterende know-how og aktiviteter.
Klimahandlingsplanen og grøn omstilling er for alle
Den grønne omstilling er for alle, og vi skal som kommune sørge for, at alle har mulighed for og mod til at byde ind. Det gælder, uanset om man er borger, virksomhed eller kommunal organisation.
Klimahandlingsplanen rækker i den grad uden for de kommunale mure, blandt andet med oprettelsen af et klimaudvalg med direkte borgerrepræsentation og fokus på borgerdrevet klimahandling, men også i samarbejdet med blandt andre Business Skive og øvrige samarbejdspartnere, som for eksempel erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner.
Vi skal have alle med for at løfte målsætningerne i handlingsplanen. Den proces kan med godkendelsen nu for alvor sættes i gang, og vi forventer, at udrulningen af ’Skive 2050’ kan i starten af det nye år.
Kommentarer