Rødding

Skive er landets 11. mest erhvervsvenlige kommune

Skive Kommune er fortsat blandt de bedste, når det kommer til erhvervsvenlighed. Det viser den årlige analyse af den lokale erhvervsvenlighed, som Dansk Industri (DI) i dag har offentliggjort. 11.-pladsen er den tredjebedste placering, kommunen har opnået i de tretten år, DI har lavet analysen. Det skyldes ikke mindst Skives førsteplads i kategorien ’grøn udvikling,’ som DI annoncerede for knap tre uger siden. Desuden opnår Skive tredjepladsen, når det kommer til at håndtere den kommunale sagsbehandling. 

Overordnet set ligger Skive Kommune placeret tæt på den absolutte top i forhold til erhvervsvenlighed. Kommunen er som bekendt landets bedste til ’Grøn udvikling.’ Og det er blevet til en flot tredjeplads i kategorien ’Sagsbehandling.’ Det fremgår af den årlige analyse fra DI, der tager temperaturen på den lokale erhvervsvenlighed blandt landets kommuner. I det samlede billede ligger Skive på en 11. plads – to pladser fra sidste års 9.-plads. Og i seks ud af analysens i alt ti kategorier ligger Skive i top 20. 

– Først og fremmest er vi utrolig stolte af førstepladsen i ’Grøn udvikling.’ Det er en kategori, der betyder meget for os som en kommune, der i årevis har haft den grønne førertrøje på, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard og fremhæver også i den sammenhæng en ny rapport fra COWI. 

Rapporten beskriver resultatet af Skives deltagelse i ECSMV-projektet. Det er et projekt, der har haft sigte på at øge energieffektiviteten og reducere CO2-udledningen blandt små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland. Energibyen Skive, der er kommunens grønne projektudviklingsteam, har deltaget i dette projekt.

– COWI’s rapport viser, at virksomhederne på Skiveegnen har reageret meget positivt på projektet. De har i den grad været klar til at øge deres indsats i forhold til grøn omstilling, og de har sat stor pris på den sparring, de har fået i forbindelse med projektet. Det siger også noget om, at vi har et stærkt og særdeles velfungerende samarbejde med det lokale erhvervsliv i en tid med blandt andet stigende energipriser, hvor vi mere end nogensinde før er nødt til at omstille os, siger borgmesteren.

Godt med

I seks ud af de ti kategorier ligger Skive som nævnt lunt i svinget – det vil sige blandt de tyve bedst placerede kommuner på landsplan. For eksempel er det blevet til en 11. plads i kategorien ’Information og dialog’. I ’Skat, gebyrer og erhvervsarealer’ ligger Skive på en 14. plads. Og i henholdsvis ’Overordnet vurdering af erhvervsvenlighed’ og ’Uddannelse’ er det for begge kategoriers vedkommende blevet til en 20. plads. Hvad ’Uddannelse’ angår, er der vel at mærke tale om en forbedring på 14 pladser fra sidste års 34. plads. 

– At vi ligger i top tyve på landsplan i seks ud af ti kategorier viser, at vi har fat i noget, der er rigtigt. Vi er også meget stolte af, at vi scorer 3. pladsen i sagsbehandling. Som DI fremhæver er god og effektiv sagsbehandling guld værd for virksomhederne, siger kommunaldirektør Thomas Lindberg og 

tilføjer: 

– Desuden hæfter jeg mig ved resultatet i kategorien ’Information og dialog’. For netop dialogen med virksomhederne er noget, vi virkelig prioriterer. Sammen med virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne har vi sat en stærk retning, og det er den, vi i endnu højere grad skal forfølge, siger han og henviser til Skiveegnens Vækststrategi, der blev vedtaget af Skive Byråd i april sidste år. 

Brander job- og karrieremuligheder

Den blev til i et tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne og udstikker retningen for ’en ny morgendag’ på Skiveegnen. Arbejdet med at folde intentionerne i strategien ud er i fuld gang.

– Helt konkret har vi sammen med virksomhederne skabt projektet ’Spot on Skive’. Det er et samarbejde på tværs af virksomhederne og kommunen, hvor vi i fællesskab brander job- og karrieremulighederne på Skiveegnen. Vi har også etableret et fælles HR-netværk, så vi arbejder på at tiltrække arbejdskraft til egnen og ikke bare til den enkelte virksomhed. Så her har vi sammen med erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne skabt et stærkt fokus på rekruttering og universitetssamarbejde, siger Thomas Lindberg. 

Han peger også på, at nogle af de store udviklingstiltag på Skiveegnen netop er blevet til i et tæt samarbejde med erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner: 

– GreenLab Skive taler sammen med BigBlue Skive og udviklingen af miljøet i og omkring Elværket Skive, hvor blandt andre Business Skive og teamet bag Green Innovation Makers nærmest for sig selv. Sammen skaber vi de stærkeste resultater, der kommer hele egnen til gode, siger han. 

Plads til forbedring

Der er også kategorier, hvor der er behov for en stærkere retning. Det gælder ikke mindst ’Infrastruktur og transport.’ Her ligger Skive på en samlet 60. plads – tre pladser tilbage fra sidste års 57. plads. Og det er en af de kategorier, som erhvervslivet prioriterer allerhøjest, når de skal vurdere en kommunes erhvervsvenlighed. 

– Her er vi faktisk helt enige med den vurdering, erhvervslivet har lagt til grund for deres svar i denne kategori. Men ét er det lokale vejnet, som vi som kommune har ansvaret for. Noget helt andet er de regionale og statslige veje. Og de statslige veje på vores egn trænger i den grad til en opgradering. Vi har i flere år kæmpet for en udvidelse af rute 26/34 i et samarbejde med Thisted, Morsø og Herning kommuner. Også regionsrådsformændene for henholdsvis Region Midtjylland og Nordjylland samt en række erhvervsfolk fra de forskellige kommuner har sammen med os borgmestre i de nævnte kommuner lagt et massivt, politisk pres for at sikre, at den rute bliver udvidet, siger Peder Christian Kirkegaard. 

– Den er også blevet en del af det seneste transportforlig, men desværre først planlagt til at blive påbegyndt i 2031. Det kan vi ikke acceptere. For det er hver eneste dag, at vores virksomheder, medarbejdere og leverandører mærker behovet for bedre veje. Fremkommeligheden er ikke god nok, og det skal vi have lavet om på hurtigst muligt. Vi kan ikke vente ni år. Derfor har vi også været på Christiansborg flere gange for at lægge et yderligere politisk pres på transportordførerne. Og det er bestemt også noget, vi i komiteen vil forsætte med at kæmpe hårdt for i den forestående valgkamp, siger borg-mesteren.

Kommentarer