Skive

RENT LIV-inspirationsdag: Nu springer de grønne idéer ud i Skive

Foto: Skive Kommune

Hvilke grønne tiltag til gavn for biodiversitet og læring, skal børnene i Skiveegnens dagtilbud arbejde med i den kommende tid? Der var masser af inspiration at hente på Læringsambassaden tidligere på ugen for det pædagogiske personale.

Hvordan bygger man et godt insekthotel? Kan man spise en melorm, og smager den i det hele taget godt? Hvordan får man tanker om biodiversitet og miljøbevidsthed gjort relevant, så også børn synes, det er sjovt og spændende? Det var blot nogle af de ting Skiveegnens pædagoger blev meget klogere på, da der tidligere på ugen var RENT LIV-inspirationsdag på Læringsambassaden i Skive.

Idéen var at sætte fokus på alle de små og store handlinger der gør, at børnene sammen med pædagogerne på legepladsen, i naturen eller andre steder, kan være med til gøre en positiv forskel for biodiversiteten.

-Skal det lykkes at få en vildere natur til glæde for blandt andet planter, insekter og fugle, er det vigtigt, at vi får sået et frø hos børnene. Børnene skal gå foran, og vi skal have opgaven ned i børneperspektiv, og det var det, vi fik inspiration til i dag, fortæller en af deltagerne, Birte Kristensen fra Troldehaven i Nr. Søby.

Det pædagogiske personale fik oplæg fra Lisbeth V. Lauridsen om den overordnede fortælling om Rent Liv i Skive Kommune, mens der var hands-on kurser i madlavning i naturen med Palle Willekær og masser af inspiration fra naturvejleder May Rømsgaard, Naturcenter Brokholm, samt Søren Sohn og Marco Mølbæk fra Læringsambassaden.

Tilbage til melormene…

Og for lige at vende tilbage til spørgsmålene i indledningen: Et godt insekthotel består af det organiske materiale, man nu har ved hånden. Insekterne trives nemt, og egentlig er det kun fantasien, der sætter grænser. Hvad angår melormene, så smager de bedre, end man skulle tro i ristet tilstand og med lidt krydderi.

Det handler om at bruge de ting, der findes i naturen, og den udendørs buffet bød således også på bål-brød med ramsløgspesto, salat med blandt andet bøgeblade, en krabbe fra åen og fladfisk tilberedt på en planke ved et bål. Nemt at gå til for det pædagogiske personale, og udfordrende og lærerigt for børnene, lød opfordringen.

Delte meninger

Der var også inspiration til tiltag, der var lidt mere delte meninger om. Det pædagogiske personale lærte således at bygge et såkaldt døde-bur, der i dagens forsøg var en palleramme beklædt med bøjeligt net. Her kan man så placere et dødt dyr – på inspirationsdagen var det et dødt egern fundet ved Ringvejen – og blive klogere på, hvordan naturen selv klarer at nedbryde dens skabninger.

-Mange voksne synes, det er lidt makabert, mens børn ikke synes, det er farligt, og er vildt interesserede i, hvad der sker. Det er sådan, naturen er, forklarede Søren Sohn fra Læringsambassaden. 

Således inspireret. Kommunens dagtilbud mødes igen på tværs til Rent Liv-dagen den 13. september.

Kommentarer