Skive

RENT LIV i børnehøjde: Legetøj får nyt liv i Troldehusene

Foto: Skive Kommune

Man siger jo som bekendt, at mange bække små gør en stor å. Sådan er det også, når det kommer til grønne handlinger, og børnene rundt om i Skiveegnens børnehuse går hver dag forrest med massevis af små og store grønne handlinger. Til gavn for menneskerne på Skiveegnen, miljøet og børnene selv. Skive Kommunes børnehaver arbejder med RENT LIV, og denne gang er det aktiviteterne i Troldehusene i Højslev, vi kigger nærmere på.

Fortæl om en grøn handling, I har gjort for nylig?

-Vi har lavet en legetøjs-byttereol i vores forgang. Her kan børnene medbringe et stykke legetøj hjemmefra, som de ikke bruger længere, og derfor gerne vil give videre til nogle nye børn. Når man afleverer et stykke legetøj i reolen, må man tage noget nyt legetøj med sig hjem. På den måde får gammelt legetøj nyt liv hos nogle nye børn. Vi har snakket med børnene om det, at ens legetøj ikke bliver smidt i en skraldespand, men at det bruges igen af nogle andre børn, og at legetøj som andre børn har leget med, kan være lige så brugbart som nyt legetøj, fortæller Kamilla Leth Laugesen, der er konstitueret pædagogisk leder i Troldehusene.

Hvad betyder det for børnene?

-Børnene har været meget optaget af hele processen, og vi ser meget glade børn, der stolt viser frem hvad de har valgt i reolen. Nogle børn har haft svært ved at forstå, at man rent faktisk måtte tage tingene med hjem, på trods af at de selv havde stillet noget derind. Andre børn har spurgt om lov til at reservere et stykke legetøj til de får noget med hjemmefra, fordi de er bange for, at lige præcis det legetøj, de godt kunne tænke sig, er taget i morgen. Et barn kom en morgen sammen med sin mor, og havde medbragt et stykke legetøj hjemmefra og sagde, at det var kun hans bedste veninde fra stuen, som måtte få den. Det var rigtig svært for ham, at det ikke var hende, der nødvendigvis skulle have den.

Med reolen ønsker vi, at det skal være naturligt for børnene at give ting videre, som man ikke skal bruge længere. Når børnene både giver og får tilbage, håber vi, at genbrugstanken vil give mening for dem, for alt skal give mening, før vi lærer det. Med initiativet ønsker vi også at bidrage til at minimere køb-og-smid-væk-kulturen, og at det bliver naturligt for børnene at smide så lidt ud som muligt.

Så er der jo også glæden i at give ting videre, og børnene kan holde øje med, hvornår nogen har taget deres medbragte legetøj med hjem. Vi oplever, at det skaber smil og sjove kommentarer til mor og far om, at deres legetøj nu har fået nye venner, siger Kamilla Leth Laugesen. 

Er der flere grønne aktiviteter på vej?

-Vi har hele det første halve år af 2022 haft fokus på læreplanstemaet natur, udeliv og science. De to første måneder har vi gået i dybden med matematisk opmærksomhed og science, og i de næste to har vi haft særligt fokus på genbrug og bæredygtighed. Lige nu og frem til og med juni er det så biodiversitet, der er på programmet. I den forbindelse vil vi så blomsterfrø på legepladsen til gavn for insekter og sommerfugle, der skal plantes grøntsager i kapilær-kasser og vi skal på opdagelse i naturen og finde ud af, hvor dyrene bor og hvornår, de har det godt.

Vi har hele tiden rigtig mange projekter i gang i forskellig skala – affaldsindsamling og -sortering, robotbygning, vi har bygget vindspil og lavet kunst af ting fra madpakken og til vores bedsteforældredag skal børnene og bedsteforældrene sammen bygge fantasidyr udelukkende af genbrugsmaterialer, fortæller Kamilla Leth Laugesen.

Kommentarer