RENT LIV i børnehøjde: I Roslev bliver de gamle madpakker til nye grøntsager
Man siger jo som bekendt, at mange bække små gør en stor å. Sådan er det også, når det kommer til grønne handlinger, og børnene rundt om i Skiveegnens børnehuse går hver dag forrest med massevis af små og store grønne handlinger og aktiviteter. Til gavn for menneskerne på Skiveegnen, miljøet og børnene selv. Skive Kommunes børnehaver arbejder med RENT LIV, og denne gang er det aktiviteterne i Roslev Børnehave, vi kigger nærmere på.
Fortæl om en grøn handling eller aktivitet, I har lavet for nylig?
-Mellemgruppen har for eksempel sået frø fra deres madpakke. De har fået tomater og snack-peber. Det kom der en hel lille plantehandel ud af. De hjalp med at dele planterne og sætte i nye potter. Børnene har fulgt deres planter med stor interesse, og vi har nu tre små tomatplanter af egen avl i et minidrivhus på legepladsen. Det var sjovere at så noget, man selv havde siddet med i sin madpakke i stedet for at købe frø. Planterne har børnene solgt til forældre og pengene, de har tjent, skal bruges på en is på en varm dag, forklarer Iben Borum fra Roslev Børnehave.
Hvad betyder aktiviteterne for børnene?
-Vi har også gennem en længere periode haft et såkaldt dødebur eller rådnebur til at stå lige uden for hegnet op mod legepladsen. Buret er et gammelt hundebur, som skulle kasseres, men som vi kunne se en anvendelse af i børnehaven. Vi har haft flere forskellige dyr liggende i buret, og børnene har fulgt med i hvad, der skulle ske. Der har været en kanin, en ringdue og en tyrkerdue. Der har også ligget en rotte og et par småfugle. Vi har desværre ikke haft held til at følge nedbrydningsprocessen endnu. Alle de dyr, vi har lagt i buret, er forsvundet, stjålet fra dødeburet. Buret har dog stadig interesse for børnene og vi ser stadig til det. Der kommer ofte børn og spørger, om vi ikke skal kigge til buret og se, om vi kan få øje på det dyr, der tager vores døde dyr.
Vi har nu fået sat hønsetråd hele vejen rundt om buret nu og sat vildtkamera op, så nu håber vi at få held til både at følge hele nedbrydningsprocessen og få et glimt af vores ådselstyv. Børnene synes det er spændende med døde dyr. Vi har været heldige at have nogle knogler fra døde dyr fundet i skoven, og dem har vi haft mange snakke om. Børnene har kigget på dem – også med hænderne. Vi kan med de ældste godt føre snakken videre over på, hvad der sker med kroppen, når vi dør. Det giver anledning til mange snakke med børnene. De små krible-krable-dyr, der kommer og spiser det døde dyr, det store dyr, der stjæler vores dyr i buret, ja selv planterne der vokser op gennem bunden af buret, kan børnene snakke om, fortæller Iben Borum.
Er der flere grønne aktiviteter på vej?
Vi har næsten altid gang i noget spændende med fokus på naturen og de grønne handlinger. Blandt andet har vi haft haletudser, som vi hentede i en lille sø i Roslev, og efterfølgende fulgte udviklingen fra haletudse til lille, firbenet frø. De små frøer fulgte vi hjem til søen igen, og hver gang vi går forbi, snakker børnene om vores frøer.
I foråret 2021 havde vi først haletudser, vi hentede i en lille sø i Roslev. Vi fulgte udviklingen fra lille haletudse og helt til firbenet lille frø. De små frøer fulgte vi hjem til deres lille sø og hver gang vi går forbi søen snakker børnene om vores frøer. Børnene har været meget optaget af udviklingen, og haletudserne var placeret i fællesrummet, så alle kunne følge med. På samme måde har vi haft en sommerfuglehave, og vi kunne følge nogle bitte små sommerfuglelarver, og børnene havde den skønneste oplevelse med at følge den fantastiske og imponerende udvikling fra larve over puppe til sommerfugl. Det var en stor dag, da vi kunne sætte sommerfuglene ud på legepladsen og se dem lette fra deres telt.
Af løbende aktiviteter samler vi affald, hver gang vi er ude at gå. Børnene går nemlig meget op i at rydde op i naturen og er meget bevidste om, at der findes skovsvin, som smider affald i naturen. Vi snakker om, hvilket affald vi finder og hvor længe, det skal ligge i naturen for at blive til jord. Vi sorterer affald i børnehaven så børnene ved godt, at noget affald kan genbruges, og at vi ikke kan smide alt i samme skraldespand. Der er noget, der kan blive til jord og noget, der kan laves om til nyt, fortæller Iben Borum.
Kommentarer