Skive

Ny inspiration til medarbejdere i dagtilbud: Leg sproget frem og sæt krop på

Skive Kommunes sprogkoordinatorer, tale- hørekonsulenter og dagtilbudsledere fik ny inspiration. Foto: Skive kommune

Hvad kan børn få ud af et mere levende sprog blandt pædagogerne i daginstitutionerne? Det er sprogkoordinatorer, tale- og hørekonsulenter, ledere i Skive Kommunes dagtilbud nu blevet meget klogere på efter en inspirerende temaeftermiddag med Lotte Salling.

Hvordan kan det pædagogiske personale i Skive Kommunes daginstitutioner aktivere og styrke børnenes sproglige kompetencer? Det gav foredragsholder og forfatter Lotte Salling et bud på tidligere på ugen, da hun på energisk vis holdt oplæg for Skive Kommunes sprogkoordinatorer, tale- hørekonsulenter og dagtilbudsledere.

Nye ord og ny viden huskes langt lettere, når personale og børn deltager sprogligt, kropsligt og sanseligt i sprogaktiviteterne. Det at tænke ord og remser ind i historiefortællinger, er med til at holde børns hjerner vågne, lød det blandt andet.

Rytmik, leg og latter

Når fokus flyttes væk fra sproget og over på rytmikken, legen og latteren, bliver det nemmere for børnene at møde sproget og skriftsproget. Og intet er mere magisk og dragende end den gode fortælling fortalt af voksne med en ”legende” og kropslig tilgang, lød en af pointerne.

Deltagerne blev præsenteret for konkrete eksempler, som de fik lov til at afprøve i praksis. Eksempelvis skulle de sætte krop på alfabetet – noget de deltagende sprogkoordinatorer gerne kaster sig ud i:

– Jeg har taget med mig hjem, at en historie kan gøres meget mere levende på rigtig mange måder, og at bevægelse kan inddrages i enhver historie, og det havde Lotte Salling rigtig mange konkrete idéer til. Stort set alt det materiale Lotte anvendte, er let tilgængeligt for os, og kan bruges med det samme. Det er bare med at gå i gang, lød tilbagemeldingen fra en deltager.

Kommentarer