Balling

Ny gårdhave på Balling Plejecenter vækker sanserne hos beboerne

Foto: Skive kommune

Den helt ny gårdhave mellem bygningerne på Balling Plejecenter er ikke kun pæn at se på. Den dufter også af blomster, krydderurter og æbler, der snart er plukkeklar. Og dét vækker sanser hos beboerne på plejecenteret, som sammen med deres pårørende indviede gårdhaven fredag d. 23. september.

Det er næsten 2 år siden plejecenterets økonoma Jette Vestergaard fik idéen, og begyndte arbejdet med at søge midler, og finde ud af, hvordan stedets nye gårdhave skulle se ud. Siden er der blevet gravet, bygget og plantet, så beboerne på plejecenteret kan se, føle, dufte og smage, når de er udenfor.

– Den gamle have var uoverskuelig og det var svært at orientere sig og finde vej. Derfor blev den ikke brugt, og vi havde ingen glæde af den. Vi ved jo, hvor meget sanserne betyder for vores velbefindende, og hvad dét betyder for os. Nu kan beboerne smage jordbær fra højbed og køre fingrene igennem krydderurter og dufte til dem. Nu er der noget at opleve, siger Carina Grandahl Andersen, der er områdeleder på Balling Plejecenter.

Overskuelig have gavner beboere med demens

Midlerne til den nye gårdhave er kommet fra fonde, Rent Liv puljen, lokale sponsorer og plejecenterets venneforening og kontaktråd, som alle har bidraget på hver sin måde til at skabe en så vedligeholdelsesfri gårdhave som muligt.

– Det er gået fra at være et uoverskueligt sted, til at være et overskueligt sted. Dét betyder meget, især for vores demente borgere. Nu kan det bruges til aktiviteter, hvis borgerne har lyst til at være ude. Men det kan også bruges til at få ro, hvis beboerne har brug for det, siger Carina Grandahl Andersen.

Gårdhaven har fået både samtalebænk under et æbletræ, sandkasse til når dagplejen er på besøg og skyggesteder til kaffeslabberas. Næste projekt bliver vindspil, som aktivitetspersonalet vil lave sammen med beboerne.

Kommentarer