Skive

Naturvidenskabsfestival venter forude: Nu kan du gå på gådejagt i videnskaben

Foto: Skive kommune

På Læringsambassaden i Skive sætter man lige nu alt ind på at skabe nogle forunderlige, sjove og lærerige dage i videnskabens tegn i forbindelse med den landsdækkende Naturvidenskabsfestival i uge 39. 

Kan man dyrke grøntsager i vand? Er det muligt at lave affaldsplast om til olie? Og kan man med udgangspunkt i planterester lave olie til brug i flyindustrien? 

Det – og rigtig meget andet – bliver Skive Kommunes børn klogere på, når der i uge 39 er Naturvidenskabsfestival på Læringsambassaden. 

I bund og grund handler det om at vække børnenes nysgerrighed, motivere dem til at udforske og forstå. Det gør heller ikke noget, at det er sjovt samtidig: 

-Vi glæder os helt vildt. En af de specielle ting ved årets naturvidenskabsfestival er, at vi giver et meget bredt indblik i naturvidenskaben. Alt lige fra krible-krable i dyreriget til forsøg og teknikker, der bruges i tung industri, kommer vi forbi, fortæller Søren Sohn, der er STEM- og naturfagskoordinator i Skive Kommune. 

Videnskaben kommer tæt på

Naturvidenskabsfestivallen finder sted fra tirsdag, onsdag og torsdag i uge 39. På pladsen omkring Læringsambassaden på elværksgrunden vil der være et væld af forskellige stande med arbejdende værksteder. 

Lige nu er Søren Sohn sammen med sin kollega fra Læringsambassaden, STEM-koordinator Marco Mølbæk, i fuld gang med at arrangere og planlægge dagene med de mange forskellige aktører. Det er værd at bemærke, at der i år også trækkes tætte tråde til den naturvidenskab, der foregår lige for næsen af os i lokalområdet. 

Nogle af de forsøg man kan se, tager udgangspunkt i en proces, der kaldes pyrolyse. Principperne bag pyrolyse danner baggrund for det man laver i virksomhederne SkyClean og Quantafuel, der begge ligger i energiparken GreenLab lige uden for Skive. 

-På Naturvidenskabsfestivallen bliver processen forklaret og vist, så lidt større elever selv kan lave deres eget forsøg. På den måde kan vi bringe naturvidenskaben ind i fortællingen om vores egn, og vi får fortalt de unge om hvilke muligheder, der er for at arbejde med fysik og kemi i Skive, så de måske en dag vender hjem igen efter endt uddannelse, siger Søren Sohn. 

Plads til undren 

Naturvidenskabsfestivalen er en årligt tilbagevendende begivenhed, og det forventes at godt 100.000 elever på alle klassetrin fra indskolingen til gymnasiet deltager på landsplan. Årets tema er ”Gådefulde Verden”.

-Deltagerne i Naturvidenskabsfestival vil over hele Danmark arbejde med det fælles mål at fejre naturvidenskaben som et værktøj til at udforske verdens gåder. Eleverne skal undersøge, eksperimentere – og lave fejl. Det vigtigste er, at de bevarer nysgerrigheden, og at eleverne under sig og søger svar, siger Louise Lund Bækgaard, der er programleder for den nationale Naturvidenskabsfestival. 

Fakta: Det skal der ske 

Power to x: Kom og oplev kommunens nye power to x trailer, som man kan låne til undervisning i den grønne omstilling. Vognen er udstyret med solceller, vindmøller, batterier, brintanlæg og meget mere.

BlueLab: Kom og oplev Læringsambassadens nye satsning inden for klimaundervisning. De har været heldige at få fingrene i et antal store udstillinger fra et tidligere kystcenter. Modellerne vil blive indviet til festivalen og betjent af naturformidlere fra Museum Salling. Indvielsen foregår tirsdag omkring klokken 10.  

Affaldssortering: Det lokale renoveringsselskab NOMI4S viser, hvordan den nye affaldssortering vil se ud i fremtiden. Følg affaldets veje fra affald til ressource.

Biogas: Hvad sker der med vores madaffald, når vi har smidt det ud? Kom og oplev en af de processer som sker, når madaffald omdannes til biogas.

SkyClean: Hvordan kan man udnytte planterester, så man samtidig får et anvendeligt produkt? Ved denne stand vises det, hvordan man med udgangspunkt i planterester kan lave olie, som kan bruges i flyindustrien.

Quantafuel: Hvad sker der med den plastik vi smider ud? Kom og oplev et bud på det. På standen vil det blive vist, hvordan man kan lave affaldsplast til olie for at genanvende olien til ny plast. 

Aquaponisk dyrkning: Kom og oplev, hvordan man kan dyrke grøntsager i vand. Fordelen ved at dyrke grøntsager direkte i vand er, at man kan spare op til 95% af det vand som traditionelt landbrug bruger. 

Black Soldier-fluer: Kom og se, hvordan fremtidens proteinproduktion ser ud. Skov A/S stiller deres 40 fods demonstrationsanlæg til rådighed. I containeren er en “minifabrik”, hvor man kan se processen fra æg til flue. Specielt larvestadiet er interessant, da det er her proteinet kommer fra. Larverne kan på sigt erstatte import af protein udefra til vores dyrehold. 

Raketter: Kan du sende din egen raket i kredsløb om jorden? Kom og gør forsøget. Skive Bibliotek udbyder et raketforløb på pladsen. 

Rødding æblefestival: Kom og hør om de danske æblesorter i standen ved Rødding æblefestival. Ved standen kan man smage forskellige sorter af æbler og lave sin egen most.

Krible krable: Kom og oplev livet og døden i krible krable-universet med naturvejleder May Rømsgaard fra Naturcenter Brokholm. 

Minimaker: Kom og prøv nogle af de aktiviteter, som de yngste børn skal arbejde med i projekt Minimaker, som handler om makerspaces blandt de yngste elever. Der skal blandt andet laves musik – og instrumenterne er alt, der er strømførende. 

Kommentarer