Rødding

Marte Meo i sundhedsplejen: Vi er vilde med det, fordi det virker

Jane Wennike modtog sammen med Vibeke Kristoffersen og Line Overgaard diplomet på sundhedsplejens vegne som bevis på det gode arbejde. Foto: Skive kommune

Sundhedsplejen i Skive Kommune blev for få år siden, som den første sundhedspleje i verden, en certificeret Marte Meo Instution. Sundhedsplejen anvender Marte Meo i det daglige arbejde, og for nylig blev sundhedsplejen så recertificeret som Marte Meo certificeret institution.

Der var brede smil og også en vis portion stolthed og tilfredshed at spore hos Sundhedsplejen i Skive, der for nyligt blev recertificeret Marte Meo-institution.

– Det er vi da stolte af, og det giver også noget til fællesskabet at få den hæder, som re-certificeringen er, fortæller sundhedsplejerske Jane Wennike, der sammen med Vibeke Kristoffersen og Line Overgaard modtog diplomet på sundhedsplejens vegne som bevis på det gode arbejde.

Fast del af hverdagen

I Sundhedsplejen i Skive har man gennem flere år arbejdet med Marte Meo-principperne, og de er en fast integreret del af arbejdet i hverdagen.

På den måde er i alt fem ud af 13 sundhedsplejersker uddannede Marte Meo-terapeuter, mens alle som minimum har et grundkursus i de pædagogiske principper. I øvrigt skal Marte Meo-recertificeringen fornys hvert tredje år.

Ved egen kraft

Med Marte Meo bruges video i det daglige arbejde for at understøtte den gode relation og det udviklingsstøttende samspil mellem forældre og barn. Marte Meo betyder ”ved egen kraft” og således tager den udgangspunkt i de ressourcer, der allerede er til stede.

Små ændringer

Udfordringerne, der løses via Marte Meo-metoden, kan være meget forskellige. Det kan eksempelvis være forældre, der henvender sig og gerne vil have hjælp til et barn, der har svært ved at sove eller til et barn, der græder meget. 

– Videoklippene er selve kernen i Marte Meo-metoden. Når filmene analyseres af Marte Meo terapeuterne ser man på det, der støtter barnets udvikling og giver forældrene arbejdspunkter ud fra dette, så de konkret ser, hvad de skal gøre mere af i samspillet med barnet. Forældrene får øje på deres børn på en helt ny måde, og ofte er det virkelig små ting, der skal gøres på en anden måde, fortæller Vibeke Kristoffersen.

Line Overgaard supplerer:

– Det er helt almindelige forældre, med helt almindelige udfordringer. Nogle forældre synes, det er grænseoverskridende at se sig selv på film, men det er meget hurtigt glemt, for når de ser barnet reagere så positivt, giver det virkelig god mening for dem.

Faglig og social bonus

Hos sundhedsplejen i Skive glæder de sig over, at Marte Meo-principperne er en fast del af hverdagen, og de tre sundhedsplejersker glæder sig også over, at det også giver bonus både fagligt og socialt:

– Jamen, vi er jo smaskforelskede i Marte Meo og det er fordi, det virker. Det er ikke blot en metode, man bruger i konkrete situationer, men også noget iboende, der gør, at vi har opmærksomhed på hinanden. Det smitter, og det gør, at det er et godt sted at arbejde både fagligt og socialt, og det er med til at gøre os synlig som institution, fortæller Jane Wennike.

Kommentarer