Samfund

Margrethe Vestager modtager børns anbefalinger til bedre onlineliv

Det Nationale Rettighedsråd. Foto: UNICEF Danmark

EU-Kommissionens ledende næstformand får fredag overrakt en resolution med anbefalinger til at styrke børn og unges trivsel online. Resolutionen er udarbejdet af UNICEF Danmarks Nationale Rettighedsråd, og børnene ønsker sig blandt andet lovgivning, som sikrer deres rettigheder på techgiganternes platforme.

’Sørg for, at techgiganter overholder børns rettigheder, og lav retningslinjer og love for dem’.

Sådan lyder én de politiske opfordringer fra UNICEF Danmarks Nationale Rettighedsråd i den resolution om børns onlineliv, som de i morgen, fredag, overleverer til Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og ledende næstformand for EU-kommissionen.

”Jeg er ret usikker på, om min ret til privatliv er beskyttet på nettet, for det virker til, at de sociale medier registrer alt, vi gør. Jeg kan heller ikke altid forstå, hvorfor de sociale medier lader noget indhold blive på deres kanaler og censurer andet. Jeg har f.eks. oplevet at anmelde racistiske kommentarer, som burde være blevet anmeldt automatisk eller fjernet langt tidligere”, siger 15-årige Lillian fra Det Nationale Rettighedsråd.

”Vi har brug for mere gennemsigtighed på nettet. Det er et demokratisk problem, hvis algoritmer gør, at vi kun bliver præsenteret for fakta, vi er enige i. Det går ud over vores ret til information, og debatten bliver også hurtigt meget sort/hvid. Det skal der gøres noget for at stoppe” supplerer Alberte på 15 år, som også sidder i rådet.

Det Nationale Rettighedsråd er talerør for UNICEFs mere end 50 rettighedsskoler, og anbefalingerne i resolutionen er udarbejdet i oktober 2021 i forbindelse med skolernes UNICEF-børnetopmøde om rettigheder på nettet.

Lovgivning på vej

Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og ledende næstformand i EU-kommissionen, ser frem til at modtage børnenes anbefalinger og høre ind til de problematikker, som de oplever online.

”Det er ikke kun børn, der kan have rigtig svært at gennemskue dynamikkerne på de sociale medier, som de bruger så meget tid på. Både i forhold til, hvilket indhold medierne fjerner eller skjuler, og hvilke ting de eksponerer os for. Heldigvis er vi allerede godt i gang med at sikre vores digitale rettigheder i EU. Det skal blandt andet gøres nemmere at anmelde ulovligt indhold og at klage, hvis et opslag slettes. Og vi vil have indsigt i de algoritmer, der har så stor betydning for, hvad vi ser, når vi logger på”

UNICEFs nationale chef, Cecilia Decara, glæder sig over, at EU-kommissionen deler Det Nationale Rettighedsråds opfattelse af, at der behov for mere regulering af techgiganterne.

“Med denne resolution sætter børnene i Det Nationale Rettighedsråd fokus på børns ret til egne data, privatliv, ytringsfrihed, ret til at blive hørt og til at blive beskyttet mod udnyttelse og hadefuld tale online. De input håber vi, at Margrethe Vestager vil tage med til Bruxelles. Men også techvirksomhederne, de nationale politikere, forældre, influenter såvel som børn og unge vil have gavn af at læse rådets i alt 11 anbefalinger. Det er nemlig alles ansvar at sikre børns rettigheder online.”

Foruden mere kontrol af techgiganterne handler resolutionen blandt andet om undervisning i netadfærd på læreruddannelsen, respekt for andre på sociale medier og bekæmpelse af en grov tone online. Det Nationale Rettighedsråd tager i resolutionen udgangspunkt i Børnekonventionens artikel 2, der forpligter stater til at beskytte børn mod usaglig forskelsbehandling, og artikel 3, der slår fast, at samfundet skal tage hensyn til, hvad der er bedst for børnene, når der træffes beslutninger der vedrører dem.

Kommentarer