Samfund

Lærkeredens naturgruppe er vilde med kunst

Foto: Skive kommune

22 børn og tre voksne fra Lærkeredens Naturgruppe i Skive har sammen med kunstner Pia Viborg arbejdet med herligt børnekulturprojekt, som udspringer af projekt LEGEKUNST.

Lærkeredens Naturgruppe holder til i Krabbesholm Skov omgivet af “de mest underfundige træer”.

– Træerne bruger vi allerede til mange ting. Nu ville vi være nysgerrige og undrende på, hvordan vi voksne kan inspirere børnene til at bruge træerne og skovens materiale på en ny og spændende måde, beretter Naturgruppen:

– Samtidig er vi fra samme egn som kunstner Jeppe Aakjær, og vi mener, det er vigtigt, at børnene får en oplevelse af de danske kulturskatte allerede i barndommen, og særligt de skatte som kommer fra deres hjemegn.

Men hvordan gør man kombinationen af natur, kulturhistorie, kunst og litteratur spændende og nærværende for små børn? Jo, sammen med kunstner Pia Viborg bragte Naturgruppen træerne og Jeppe Aakjærs kunstnerliv i børnehøjde. Det blev blandt andet til et besøg på Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle:

– Inden turen havde vi talt om Jeppe, set billeder, hørt fortællinger og ikke mindst havde børnene hørt historien om Ole fra sangen ”Ole sad på en knold og sang”, fortæller Naturgruppen, som også byder ind med en lille anekdote fra én af de voksne:

– Mens vi går ude ved Jenle og ser en bænk tæt ved fjorden, siger en af vores drenge: ”Rikke, jeg tror altså, det er her, ham Jeppe Aakjær sad og fandt på hans sange”. Jeg blev nærmest helt rørt og fast besluttet på tanken om, at det er vigtigt at give børn oplevelsen af, at der har været en tid før os, og at kunsten kommer et sted fra. Tænk sig den lille dreng lige kunne forstille sig Jeppe sidde der og finde på en sang.

Blomster og vindspil

På Jenle blev børnene meget betaget af de blomster, Marie havde skåret ud i træ og malet i Møllen. Kunsteren greb børnenes nysgerrighed, og forslog, at børnene kunne male de smukke blomster hjemme i børnehaven. 

Som sagt, så gjort. Der blev malet. Der blev samlet pinde i skoven til et vindspil. Der blev kigget på farver, der blev lyttet til pindenes lyde, der blev suget stemninger.

– Indimellem samlede vi vindspillet på jorden, og denne proces var børnene meget optaget af og udviste stort ejerskab og stolthed ved at se vindspillet ligge der samlet.

Pavestolte børn

Det lyder måske simpelt, men udbyttet var stort: Børnene lærte noget, de var pavestolte af at skabe sammen, og det styrkede fællesskabet i børnegruppen. Og de voksne lærte måske endnu mere – om relationer, om at indarbejde kunst i hverdagen, om håndværk og om samskabelse.

– Det har været en gave at opleve, at børnene også besad en tålmodighed i at være i en længere proces og deres indlevelse i at ting tager tid, det er utrolig flot af dem, tænker vi, beretter naturgruppen:

– Vi oplevede at alle børn kunne deltage, og det var lystbetonet, ingen stress eller fokus på produktet, men produktet kom sådan på en hyggelig vis hen ad vejen.

Se det er LEGEKUNST i sit fineste flor!

Hvad er LEGEKUNST?

Udviklingscentret kulturprinsen i Viborg har fået 25 millioner kroner fra Nordea fonden til at bringe de yngste tættere på kulturen og forske i, hvad mødet med kunst og kultur i hverdagen betyder for børn og deres dannelse. LEGEKUNST rulles ud i 18 kommuner.

Kommentarer