Skive

Kunstforløb på vej til tusindvis af børn i Skive Kommune

Foto: Skive kommune

Kulturspor er sparket i gang – og det betyder, at der inden længe er masser af kunst og kultur på skemaet for børnene på de deltagende skoler i Skive Kommune. 

– I går gjorde jeg noget, jeg aldrig har prøvet før. Jeg bestilte 85 el-klaverer på én gang.

Palle Friborg Kjeldgaard, leder af Kulturskolen Viborg, har ellers prøvet lidt af hvert med en fortid som koncertmester og musikchef for nogle af landets største orkestre. Men projektet, Kulturspor, som han torsdag den 26. august skød i gang på VIA University College i Skive, er af en særlig kaliber.

Kulturspor kommer nemlig i de næste fire måneder til at involvere i omegnen af 4.000 børn, unge, undervisere og kunstnere i Skive Kommune og Viborg Kommune.

2,25 kroner til børnekultur

Idéen til Kulturspor opstod, da Kulturministeriet i foråret åbnede for ansøgninger til Grib Engagementet – en pulje til kommunale modelforsøg med at få flere børn og unge til at møde kunst og kultur. I et arbejdsfællesskab mellem Skive Musikskole, Læreruddannelsen i Skive, Kulturskolen Viborg, Kulturprinsen og The Animation Workshop tog projektet form, og i juni modtog de spændte projektmagere et tilsagn om hele 2,25 millioner kroner til at føre idéerne ud i livet.

Torsdag 26. august blev arbejdet skudt i gang med et Kick Off-møde på VIA University College. Her mødtes 72 grundskolelærere, lærerstuderende, pædagoger, skoleledere, tegnere, musikere og billedkunstnere – og her blev der tegnet et rids af de projekter, som skal give børn og unge et meningsfuldt og lærerigt møde med kunst i skolen.

Projekterne er mangeartede og spænder over alt fra store fælles kunstværker med laserskårne træfugle, korprojekter med Danmarks Underholdningsorkester til tegne- og animationsforløb om FN’s børnekonvention.

Og de 85 el-klaverer? jo, de skal bruges til at undervise efter Haderslev-modellen – en metode, hvor hele klasser får undervisning sammen i eksempelvis klaver eller ukulele, og hvor musikken og metoden tilmed hjælper børnene til at få en bedre forståelse og indlæring i andre fag som dansk og matematik.

Fem Skive-skoler er med

I Skive Kommune bliver Kulturspor en del af undervisningen på skolerne i Roslev, Hem, VSD Rødding, Durup og Højslev.

De kreative forløb giver blandt andet elever i alle aldre mulighed for at arbejde med musik, billedkunst, teater og animation.

– Det er så vigtigt, at børn og unge får adgang til de kreative fag, og ’Kulturspor’ skal sikre, at alle elever møder og får lov til at afprøve forskellige typer af kunst og kultur. Vi ved, at folkeskolerne betyder alverden i den sammenhæng, lød det fra en glad musikskoleleder, Anja Brejner Højgaard, da Kulturspor i juni fik et nik og en stor pose penge fra Kulturministeriets pulje ’Grib Engagementet’.

Også Bent Dyrberg, formand for Kultur- og Fritidsudvalget, var yderst positiv overfor Kulturspor. Han roste projektet for at kile sig ind i flere dele af Skive Kommunes kulturpolitik – og pegede desuden på, at projektet bringer de kreative fag derhen, hvor kunst og kultur af forskellige årsager har svære vilkår:

– Vi ved, at de kreative fag og fritidsaktiviteter er under pres i de mindre bysamfund, og det er en fælles udfordring. ’Kulturspor’ finder sted i skoletiden og SFO’en, og dermed får kultur og kunst en tydelig tilstedeværelse i landsbyernes skoler, og alle børn og unge får mulighed for at prøve de kreative aktiviteter af, lød det fra Bent Dyrberg.

Kommentarer