Erhverv

Kommunen samarbejder med egnens virksomheder om tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft

Foto: Skive kommune

Skive Kommune, Skiveegnens Vækstteam og Business Skive har sammen med en række af egnens virksomheder dannet fælles front i projektet Spot on Skive for at tiltrække og fastholde kvalificeret grøn arbejdskraft til egnens mange stillinger.

Virksomhederne i Skive Kommune har masser af ledige stillinger inden for produktion, teknik og udvikling. Det, der mangler, er højtkvalificerede kræfter til at besætte dem, for Skive Kommune har tilmed landets laveste arbejdsløshedsprocent på kun lige over 1 procent.

Glyngøre-virksomheden SKOV A/S tog sidste år initiativet til at gøre noget ved manglen på kvalificerede hænder. CEO Leo Østergaard og Global HR-manager Bettina Jørgensen satte projektet ”Spot on Skive” i værk og fik hurtigt Skive Kommune, Business Skive og Skiveegnens Vækstteam med på idéen.

– Mange af profilerne til vores åbne stillinger var og er efterspurgte af andre virksomheder her i Skive og omegn, så vi overvejede, om vi kunne gøre noget aktivt for at fortælle de gode historier om erhvervslivet på egnen for at tiltrække mere arbejdskraft netop ved at samle virksomhederne omkring et samarbejde, fortæller Bettina Jørgensen.

På Skiveegnen er der blandt virksomhederne generelt et stort fokus på vækst og udvikling i en grønnere retning. Det blev belønnet for nyligt, da Dansk Industri udråbte Skive Kommune til at være bedst til grøn udvikling i sin analyse af kommunernes erhvervsvenlighed. Samtidig er der udsigt til mange flere grønne jobs inden for en ikke al for fjern fremtid. 

Sammen står vi stærkere

Projektgruppen arrangerede først på sommeren et dialogmøde, som yderligere 12 virksomheder fra Skiveegnen engagerede sig i.

Vækstkonsulent Stine Christensen Mark fra Skiveegnens Vækstteam var med til dialogmødet, og hun bemærkede, at virksomhederne havde en vilje og velvillighed til at stå sammen og hjælpe hinanden med at hente kvalificeret arbejdskraft til egnen.

– Vi ser det som unikt, at en række stærke aktører er klar til at gå sammen og brande job- og karrieremuligheder på Skiveegnen. Der er ingen tvivl om, at vi har et hav af spændende stillinger og virksomheder på egnen, og der er rig mulighed for job og karriere her på Skiveegnen. Sammen står vi stærkere, og sammen kan vi nå ud over kommunegrænsen, siger Stine Christensen Mark.

Branding af job- og karrieremuligheder på Skiveegnen er eksempelvis at skabe et fælles brand for hele kommunen som førende inden for den grønne omstilling, som er en vækstmotor på egnen, med 5000 grønne jobs og at synliggøre virksomhederne.

Virksomhederne mødes

Temaet for dialogmødet i ‘Spot on Skive’ var ’tiltrækning, modtagelse og fastholdelse af højtkvalificeret arbejdskraft og kompetencer til erhvervslivet på Skiveegnen’. Formålet var, at virksomhederne sammen fik afklaret de udfordringer, der er med mangel på arbejdskraft, og fik diskuteret idéer til, hvordan de gennem samarbejde på tværs kunne tiltrække flere kvalificerede kandidater.

Virksomhederne kom på dialogmødet frem til en række forslag til løsninger, som de vil arbejde videre med i projektet:

  • Erhvervslivet står sammen om fælles branding af job- og karrieremuligheder på Skiveegnen
  • Universitetssamarbejde (sammen om praktikanter)
  • Udenlandsk arbejdskraft
  • Fælles om rekruttering – kan vi sende ansøgere videre til ”naboen”
  • Efter-/ videreuddannelse – inddragelse af lokale uddannelsestilbud

Kommentarer