Skive

Julie er i gang med uddannelsen til sundhedsplejerske: Skive Kommune er godt sted at være studerende

Foto: Skive kommune

Julie Lyhne Mortensen studerer til sundhedsplejerske og er rigtig glad for sin praktikplads i Skive Kommunes sundhedspleje. Kommunens prioritering af gode tilbud til småbørn og deres forældre med til at gøre sundhedsplejen til en fantastisk arbejdsplads og uddannelsessted.

Kæmpemæssig variation i arbejdet og muligheden for via en tidlig indsats at kunne forebygge udfordringer, inden de vokser sig store. Det er blandt andet to af grundene til, at Julie Lyhne Mortensen har valgt at uddanne sig til sundhedsplejerske.

-Det er virkelig vigtigt for mig, for jeg valgte uddannelsen til sundhedsplejerske netop fordi jeg gerne ville arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse, fortæller Julie Lyhne Mortensen, der allerede inden hun startede på uddannelsen som sygeplejerske vidste, at sundhedsplejerske var den vej, hun gerne ville gå.

-Jeg er vildt interesseret i børn og unge og deres familier. Børn der trives, og børn der ikke trives. Samspillet mellem forældre og barn er meget fascinerende, og det samspil kan påvirke børnene fremadrettet. Som sundhedsplejerske lærer man at støtte forældre i deres rolle og give dem det fornødne selvværd til at give børnene den bedste start, fortæller Julie Lyhne Mortensen.

Gode kolleger

Julie Lyhne Mortensen har netop afsluttet og har fået godkendt sin første praktikperiode. Nu venter et skoleophold, og så glæder hun sig allerede til at vende tilbage til Skive Kommune til januar for at afslutte sin uddannelse og prøve det af hun har lært i praksis.

Ud over det faglige niveau og bredden i uddannelsen, er der også et godt kollegaskab, der trækker:

-Jeg er blevet taget så godt imod af mine kolleger og min leder, og det giver en tryghed i gruppen, og jeg føler mig fuldt ud som en del af fællesskabet. Det kræver et godt arbejdsmiljø at blive en god sundhedsplejerske. Jeg har fulgtes ad med mange forskellige sundhedsplejersker for at se, hvor forskelligt man kan håndtere opgaverne. Det er mennesker, vi har med at gøre, så ingen besøg er ens, og man skal hele tiden tilpasse sig det enkelte barn og familien, fortæller hun.

Tilbyder noget ekstra

I forhold til valg af uddannelse er der brug for at flere sygeplejersker går samme vej som Julie Lyhne Mortensen. Men uddannelsesstillingerne i kommunerne er svære at finde, og der opleves stor mangel på sundhedsplejersker over hele landet. Det gør, at man i nogen kommuner kæmper med at levere den service, man er forpligtet til i forhold til sundhedsloven. Andre steder følger man anbefalingerne, og i Skive Kommune løber sundhedsplejerskerne hurtigt, så man kan tilbyde forældre og børn noget ekstra. Det er positivt at være en del af, mener Julie Lyhne Mortensen

-Jeg er rigtig glad for at være blevet ansat i Skive Kommune som studerende. Det er en kommune, der har et rigtig godt tilbud fra sundhedsplejen til familierne, og det betyder, at jeg er sikker på, at kunne lære og praktisere det, vi bliver undervist i på studiet, fortæller hun og tilføjer

– Lovgivningsmæssigt er der nogle opgaver, der skal varetages, men også nogle opgaver, der anbefales. Det er kan-opgaver i modsætning til skal-opgaver. Nogle kommuner fravælger opgaverne på grund af økonomi. Det kan eksempelvis være graviditetsbesøget, som er meget vigtigt i forhold til at forebygge og opsnappe problemer tidligt i barnets liv. De studerende i de her kommuner kan ikke prøve den type opgaver af, og det er ærgerligt. I Skive Kommune er mange af disse opgaver prioriteret politisk, og det har virkelig stor betydning for kommunens børn og unge fremadrettet, og fagligt er det fantastisk for os, siger hun.

Godt tilbud til borgerne

Det er sektionsleder i sundhedsplejen Anne Lise Slyk, der står for at få puslespillet med at få opgaver, hjemmebesøg, vagter og personaleresurser til at gå op i en højere enhed. For det er lidt et puslespil – især når man har to ledige stillinger i afdelingen. Samtidig er sommeren er typisk højsæson for børnefødsler, og det betyder i princippet en spidsbelastnings periode, når medarbejderne samtidig skal have ferie. Men Anne Lise Slyk spiller de kort, hun har til rådighed, så klogt som muligt for at levere den bedst mulige service.

I barnets første levemåneder får man tilbud om i alt syv besøg fra sundhedsplejen, og det er uanset om man er første- eller flergangsfødende. Et besøg når barnet er fire-fem dage gammelt, og så et etableringsbesøg inden for de første to uger efter fødslen. Der er også tilbud om et besøg efter tre uger, et efter to måneder, et efter fire til seks måneder og et besøg når der er gået otte til ti måneder. Forud for fødslen er gået et graviditetsbesøg.

Graviditetsbesøget i hjemmet er meget vigtigt. Her kan man etablere en tæt relation mellem sundhedsplejerske og forældre, og man kan få klarlagt, om der er nogle ting forældrene gerne vil have hjælp til. Det vigtigste er nok, at vi kigger efter, om det går som det skal med den naturlige tilknytningsproces. Hvis ikke den opstår, kan sundhedsplejersken ved hjælp af spørgsmål under graviditetsbesøg sætte skub i den proces. Derfor er vigtigt for os at besøge familierne i hjemmet, så vi møder dem på deres base.

– Men jeg synes, alle besøgene er vigtige, fordi de kan noget forskelligt. Så hvis du spørger mig, hvilket et jeg helst vil undvære, hvis jeg skulle, er svaret ingen af dem. De er alle en del af den tidlige indsats, og jeg oplever, at være i en kommune, der prioriterer tidlig indsats og forebyggelse gennem de politiske beslutninger. Det er efter min mening fantastisk både for borgere og medarbejdere, siger hun.

Både politisk prioritering og personale er vigtige parametre for en velfungerende sundhedspleje, og behovet for sundhedsplejersker er ikke blevet mindre, påpeger Anne Lise Slyk.

-Nye generationer af forældre er vant til sociale medier, hvor informationsstrømmen er massiv. Også om det at være en god forælder, og det kan være svært at navigere i. Men det er helt normalt at blive udfordret af forældreskabet, og sundhedsplejersken kan guide i den proces, siger hun.

Kommentarer