I idrætsklasserne er der højt til loftet: Her må du gerne sige, at du er god
I Skive Kommunes idrætsklasser på Aakjærskolen er der mod til at sige, at man er dygtig til sin sport. Der er plads til at drømme om at blive endnu bedre, masser af hjælp og støtte til at blive det, men også nogle opmuntrende ord, hvis man har brug for det.
Det gråblå halgulv er fyldt med træningsredskaber. Vægte til bænkpres, kasser i forskellig højde til box-jumps, forskellige træningselastikker, -måtter og -hække bliver flittigt brugt.
Det er tidlig morgen sidst på året i Aakjærhallen i Skive, og det er dagens allerførste lektion for eleverne i 7., 8. og 9. klasse i Skive Kommunes Idrætsklasser. To gange om ugen begynder de dagen med en fælles morgentræning, og de ved lige akkurat, hvad de skal. Mens høj musik brager ud fra hallens højttalere, følger de hver deres individuelt tilrettelagte træningsprogram.
– Her er fokus på skadesforebyggelse, smidighed og styrke. Vi bruger evidensbaserede træningsprogrammer, og så er der de forskellige trænere, der går rundt og kigger, og går i dybden med den viden, de får, fortæller Mike Daniel Isaksen, der er elitekoordinator i Skive Kommune.
Næste skridt
Måske løber den næste Line Haugsted eller Pierre Emile Højbjerg rundt mellem træningsredskaberne i hallen. Måske er der en kommende OL-deltager i blandt? Hvem ved – fælles for eleverne i idrætsklassen er at de hver især tager deres sport seriøst, er inde i en god sportslig udvikling og måske drømmer om at tage et skridt videre. To er dem er 15-årige Matt Gori og 14-årige Eva Pehrson, der dyrker henholdsvis bueskydning og håndbold.
– Jeg søgte ind i idrætsklassen, fordi jeg gerne ville mere med min sport. Jeg ville være bedre end konkurrenterne, og jeg så, at jeg her kunne få værktøjerne til at tage det næste skridt, fortæller Matt Gori.
Overvejelserne var ikke så vanskelige for Matt Gori, for bueskydningen fylder mere og mere i hans tilværelse. I takt med at han bliver dygtigere til sin sport, fylder konkurrencerne over det meste af Europa og fem ugentlige træninger i Silkeborg efterhånden en del.
– Her er det bygget meget op om sporten, og det ville have været svært for mig at passe mit program ind i en almindelig tilrettelagt folkeskole, fortæller Matt Gori, der drømmer om en dag at repræsentere Danmark ved bueskydningskonkurrencerne ved OL.
Fællesskab og støtte
For Eva Pehrson er det håndbolden, der fylder. Den dyrker hun til daglig på Skive FH’s u15 hold, og med idrætsklassen håber hun at kunne nå sit mål om en dag at blive professionel håndboldspiller. Morgentræningerne, de individuelle styrketræningsprogrammer og alt det hårde slid, har hun ikke noget imod, for det er alt sammen skridt på vej til målet.
Samtidig har Eva Pehrson været ramt af en række alvorlige skader, og de individuelle træningsprogrammer hjælper hende skånsomt tilbage på håndboldbanen. Også fællesskabet i klassen er en fordel, mener hun:
– Det er en fordel, at man går i klasse med andre, der kan relatere til det at dyrke sport. Folk forstår en, fordi de selv er i det, forklarer hun.
Det hele menneske
Torben Brendholdt er skolens faste morgentræner, og desuden klasselærer i den nuværende 7.I. Til sommer skal den første idrætsklasse op til folkeskolens afgangseksamen. Han nyder hver dag at følge den udvikling, som eleverne hver især gennemgår.
– Vi ser på det hele barn her i klassen. Jeg har eksempler på, at en elev måske kæmper lidt fagligt, men virkelig blomstrer her i hallen. Så prøver vi at tage den indstilling og dedikation til træningen med over i det faglige rum, og det er en kæmpe gave at kunne overføre den dedikation til andre områder, siger han.
Værdifulde værktøjer
For Torben Brendholdt, der er uddannet lærer og selv en ivrig sportsudøver, er elevernes udvikling åbenbar. Han ser det hver dag, og i idrætsklasserne har man tal og data på hver enkelt elev, der understøtter det.
-Det er vildt at se, hvor meget de flytter sig, og nogle af eleverne føler måske slet ikke, at det er sket, men det gør det altså.
Det er blandt andet introduktionen til styrketræning i 7. klasse, der for alvor rykker dem fysisk.
-I 7. klasse begynder de at lære styrketræning. Med det bliver de klogere på deres kroppe, mere selvstændige og begynder at stille spørgsmål ved træningen. Det at kunne styrketræne selvstændigt er et værdifuldt værktøj, de får med sig, fortæller klasselæreren.
Livet som talent
På skoleskemaet er der ud over de gængse folkeskolefag også plads til faget ”Livet som talent”. Her er der fokus på den mentale del af det at være sportsudøver.
– Her sker der også noget udtryksmæssigt med eleverne over tid. De får på en måde mere pondus, og bliver gode til at sætte ord på deres følelser. På den måde er det også nemmere at tage snakken om, hvad man kan gøre anderledes, og de lærer også, at en eller flere dårlige præstationer ikke vælter læsset, og det kan være noget, der ellers er lidt svært at forholde sig til i den alder, fortæller han.
Morgentræningen er ved at være slut for i dag. Eleverne styrer hjemmevant rundt og får ordnet de sidste øvelser og aktiv udstrækning. Efterfølgende er det tid til bad og omklædning, og så er det prioriteret, at der er god tid til at få den rette kost og ernæring inden skoledagen fortsætter for eleverne på henholdsvis 7., 8. og 9. klassetrin.
En del af fællesskabet
De blandede træninger og fællesskabet på tværs giver i øvrigt en god social dynamik blandt eleverne, fortæller elitekoordinator Mike Daniel Isaksen.
– Her er plads til at sige, at man er og gerne vil være god. Samtidig er der plads til øv-dage, og der er forståelse for, at man kan være sur på den bekostning. Men uanset hvad er man stadig en del af fællesskabet, og man bliver ikke ekskluderet. Vi har også eksempler på, at nogle elever har mistet lysten til deres sport, og det er nogle gange en del af gamet. Så sender vi dem i andre retninger, men de har stadig fået masser af værdifulde ting med sig i rygsækken i form af struktur, nidkærhed og evnen til at fokusere, fortæller han.
Kommentarer