Skive

Handicapprisen 2022: John nedbryder fordomme om handicappede

Foto: Skive kommune

Han bliver kaldt ”den blinde guide”, og er kendt både lokalt og nationalt. Skive Kommunes Handicapråd kalder ham et fyrtårn, der ned-bryder fordomme om handicappede. Selv kalder han sig bare for et helt almindeligt menneske.

Skive Kommunes Handicappris 2022 går til John Brinch Bertelsen, der er med til at nedbryde fordomme om, hvad handicappede kan. I sit job som museumsinspektør og guide på busture rundt på Fur flytter han andre borgeres opfattelse af, hvad der er muligt at udrette som handicappet.

Jeg blev meget overvældet over at få prisen. Det kom fuldstændig bag på mig. Nu lyder det som om, at jeg er en superhelt. Men det er jeg slet ikke. Jeg er bare et helt almindeligt menneske, siger John Brinch Bertelsen.

Det var Anette Gaden Dalsgaard, der indstillede John til prisen. Hun begrundede det blandt andet med, at han er en mønsterbryder, der om nogen forstår at fungere med sit handicap, og altid har humoren med. Og den beskrivelse var Handicaprådet enig i, fortæller Maj-Britt Løgstrup Sørensen, der er formand for Skive Kommunes Handicapråd.

Der var ingen tvivl om, at John skulle have prisen. Han er et fyrtårn, som åbner øjnene for andre, når han på sin egen måde viser rundt på Fur, både for lokale og turister. Han har ved et ukueligt gåpåmod og en positiv tilgang til sit handicap vist vejen for rigtig mange ligestillede, siger Maj-Britt Løgstrup Sørensen

Har over 2500 busture på bagen

John er en meget beskeden mand, der ikke tager de store superlativer med i sin beskrivelse af sig selv. Men dét er Handicaprådets formand Maj-Britt Løgstrup Sørensen ikke bange for at gøre. Gennem sit job som busguide gør han nemlig noget, som ingen andre kan, fortæller hun:

John er ganske unik, nok den eneste af sin slags i hele verden. Google kender i hvert fald ikke andre. Han forbløffer adskillige med sin paratviden og sin lune, når han som den eneste i verden guider måbende turister rundt i sit lokalområde på Fur, siger Maj-Britt Løgstrup Sørensen.

John Brinch Bertelsen er uddannet arkæolog, og har siden 1998 arbejdet som museumsinspektør på Fur Museum. Det var her han kom i gang med at lave guide rundture i bus for besøgende på museet, og i dag har han kørt mere end 2500 busture, og folk strømmer til fra nær og fjern for at møde ”den blinde guide”, som giver en inspirerende og fascinerende rundvisning på Fur.

Jeg arbejder bevidst med at gøre det, som andre ser som en svaghed, til min styrke ved at være busguide. Jeg krydrer min faglige indsigt med det, at jeg har lokal indsigt. Dét gør rundvisningen interessant, fortæller John Brinch Bertelsen.

Har ikke altid været blind

John lider af den arvelige sygdom Retinitis Pigmentosa, men fandt først ud af det, da han var i 20’erne. Da han var blevet så svagt seende, at han skulle bruge lup for at læse bøgerne. I dag kan han ikke se noget, men det begrænser ham ikke i at leve livet fuldt ud, tværtimod.

Jeg føler ikke, at jeg er svagt seende, for jeg føler, at jeg kan alt, hvad jeg kunne før. I dag kompenserer jeg bare for mit manglende syn på andre måder. Med min blindestav afsøger jeg det næste skridt, jeg skal tage. Det lyder måske besværligt, men hvordan kommer andre gennem livet?! – Ved at tage et skridt ad gangen, siger John Brinch Bertelsen.

Vil bruge prisen til at anlægge en nyttehave

Med handicapprisen følger et gavekort til Jebjerg Plantecenter, som John Brinch Bertelsen vil bruge på at anlægge en lille nyttehave med frugttræer og bærbuske. Turene rundt på Fur med John Brinch Bertelsen som guide lakker nemlig stille og roligt mod enden.

Om halvandet år bliver jeg 67 år, og så vil jeg være pensionist i min nyttehave, siger en smilende John Brinch Bertelsen.

Modtager prisen in absentia

Da prisen blev uddelt torsdag d. 13. oktober 2022 i Skive Theatersal, var det indstiller Anette Gaden Dalsgaard, der modtog prisen på vegne af John Brinch Bertelsen, da John var på ferie i Prag.

Kommentarer