Samfund

Grøn uge i Skive slutter med et brag på Elværket

Foto: Skive kommune

Er du interesseret i grøn omstilling? Så er du heldig, for i morgen fredag 30. september kan du opleve ét af landets største events om grøn omstilling og bæredygtighed, Green Innovation Week, ved Elværket i Skive. Mød Søren Vester og Anders Morgenthaler, som er værter på dagen, og nyd et program fyldt med inspiration, workshops og udstilling af fremtidens grønne løsninger. Ta’ frokosten, en lille snack eller aftensmaden i Café RENT LIV på eventpladsen, og rund dagen af til ByNight i Skive Gågade.

Besøger du Elværket i Skive fredag den 30. september kan du glæde dig at møde Søren Vester, Anders Morgenthaler og et program spækket med oplevelser for alle med den mindste nysgerrighed inden for grøn omstilling. Dagen er programsat både formiddag, eftermiddag og aften, så alle har mulighed for at kigge forbi. Oplev samtaler om konkrete bæredygtige løsninger og få inspiration, deltag i workshops og se udstillinger af fremtidens grønne løsninger.

Søren Vester fortæller, at han først og fremmest glæder sig til en dag, hvor ord som grøn omstilling og bæredygtighed får lov til at blive til noget konkret, man kan tage og føle på.

– Jeg glæder mig til, det ikke bare er snak. Mange har interesse i bæredygtighed, men mangler nogen at spejle sig i for at komme videre. På den hér dag kan vi møde nogen, som allerede er i gang. Det er ikke bare snak længere – de hér mennesker gør noget, og vi kan få lov til at se hvordan, siger han.

Grøn innovation, teknologi og byggeri

I det store eventtelt, kan du opleve grønne teknologier som VR og AR sammen med udviklerne fra Cadpeople. Du kan prøve teknologierne, og se hvordan kurser og undervisning flyttes fra et fysisk sted til en digital platform i samarbejde med Cadpeople og Skive College. Du kan høre, hvordan Danmarks Tekniske Universitet (DTU) vil lave en digital tvilling, så man kan læse til ingeniør fra for eksempel Skive. Få også en dialog med Cadpeople og Business Skive om, hvordan du inddrager teknologier i din virksomhed eller uddannelse.

Der sættes også fokus på fremtidens bæredygtige byggeri. Kom forbi og hør forskellige erfaringer inden for nedrivning, sortering, upcycling, genanvendelse og værdikæder inden for byggeri, og oplev de bæredygtige Tiny House-modeller fra Skive College og Krabbesholm Højskole. Du kan også se materialer, produkter og blive inspireret af erfaringer fra STARK Gentræ, Næste, Nviro, Meissner + Sigh mfl.

Bæredygtig fødevareproduktion og grønne oplevelser

Du kan også møde SKOV A/S på Elværket, hvor de opstiller en mini-udgave af en insektstald. Her fortæller virksomheden mere om, hvordan insekter skaber værdi for fremtidens fødevareproduktion og udnyttelse af madaffald.

Der stilles også skarpt på, hvordan take-away-branchen kan revolutioneres med pant på emballage, og du kan høre om Vild Is fra Thy og deres rejse med produktion af sodavandsis med lokale bær. På scenen kan du opleve direktør for Destination Limfjorden, Kristina Lehmann Schjøtt, og Michael Eiskjær fra Skive Festival, som vil tale om grøn turisme og oplevelser med Søren Vester og Anders Morgenthaler.

Afrunding og netværk i Café RENT LIV

Borgmester Peder Christian Kirkegaard og medlem af Ungeklimarådet, Adam Holst Hoffbeck, runder dagen af og fortæller hvilke grønne handlinger, de er blevet inspireret til at implementere både privat og professionelt.

Café RENT LIV danner rammen om netværk og hygge i det store telt på eventpladsen. Caféen der har åbent helt til kl 19.00 er spækket med både madaktører og producenter, der har forskellige indgange til den grønne omstilling med for eksempel lokal produktion, fokus på økologi, madspild eller upcycling mv. De lokale Rotary klubber servicerer området og vasker op. Der bliver sorteret affald som en del af symbioserne, der kan opleves på eventpladsen.

Så hvad end du vil være med hele dagen, eller blot kigger en tur forbi eventteltet for inspiration, er der noget at komme efter. Det er gratis at deltage, enkelte events kræver tilmelding på giw.dk

Se hele programmet her: Program – Green Innovation Makers (giw.dk)

Kommentarer