Skive

Green Innovation Week i Skive starter fredag

Foto: Business Skive

Green Innovation Week er en eventuge, der finder sted i og omkring Elværket Skive. Her mødes skoler, videregående uddannelser, virksomheder, forskere, iværksættere og borgere til inspiration, innovation og action indenfor grøn omstilling. Fredag d. 30. september er TV-vært og lokal multikunstner Søren Vester vært for det store afslutningsevent, hvor han sammen med samfundsdebattør Anders Morgenthaler styrer dagens program. Oplev samtaler om konkrete bæredygtige løsninger, og mød SKOV A/S i staldcontaineren, hvor de demonstrerer fremtidens bæredygtige landbrug med insektfarming. 

Besøger du Elværket i Skive fredag d. 30. september kan du glæde dig at møde Søren Vester, Anders Morgenthaler og et program spækket med oplevelser for alle med den mindste nysgerrighed inden for grøn omstilling. Dagen er programsat både formiddag, eftermiddag og aften, så alle har mulighed for at kigge forbi. Søren Vester fortæller, at han først og fremmest glæder sig til en dag, hvor ord som grøn omstilling og bæredygtighed får lov til at blive til noget konkret, man kan tage og føle på. 

”Jeg glæder mig til, det ikke bare er snak. Mange har interesse i bæredygtighed, men mangler nogen at spejle sig i for at komme videre. På den hér dag kan vi møde nogen, som allerede er i gang. Det er ikke bare snak længere – de hér mennesker gør noget, og vi kan få lov til at se hvordan”, siger han.

Rewilding-projekter som forandring med flere fordele

Nogle af de gæster, som Søren Vester er vært for på scenen til Green Innovation Week, er virksomheder, som allerede har tænkt bæredygtighed helt ind i forretningsmodellen. Han byder bl.a. velkommen til René Hougaard, som vil fortælle om projekter med Rewilding hos virksomheder – hvor man inddrager udenomsarealer til genetablering af vild natur. På den måde er man med til at skabe åndehuller for insekter og mindre dyr, og man sparer CO2-udledningen og eventuel forurening forbundet med vedligehold af plæner. ”Det er et projekt med mange fordele”, siger Søren Vester. ”Man gør noget for at genskabe pladsen til vores vilde natur og undgår unødig belastning af miljøet. Og så skal vi jo ikke glemme det signal, det sender til omverdenen. Der er ikke noget, så inspirerende, som at se andre gøre noget”, slutter han.

Fremtidens bæredygtige landbrug med insektfarming

Hos SKOV A/S i Glyngøre ser man frem til at deltage i Green Innovation Week og sætte fokus på virksomhedens arbejde med insektfarming. Lars-Henrik Lau Heckmann, som står i spidsen for det forretningsområde hos SKOV, forklarer at insektlandbrug rummer uanede muligheder for at skabe og udnytte ressourcerne cirkulært. ”Vi kender allerede til cirkulær økonomi fra landbruget, nemlig at man forsøger at bruge de ressourcer, som er til stede i forvejen”, forklarer han. ”Men med insektfarming kan vi faktisk gøre endnu mere. 

I dag mister vi løbende værdifulde ressourcer i form af kasserede madvarer og spildprodukter, som stadig indeholder uudnyttet potentiale i form af fedt og protein. Den slags kan man ikke umiddelbart fodre traditionelle produktionsdyr med, men insekter har helt andre forudsætninger for, hvad de kan omsætte. Vores nuværende lovgivning tillader endnu ikke, at vi udnytter den slags ressourcer i insektfarming, men når det bliver en mulighed, kan vi pludselig trække flere ressourcer tilbage i fødekæden. Afføring fra insekter har desuden potentiale som grundlag for produktionen af biogas, og så får vi pludselig skabt en robust cirkulær økonomi, som udnytter processens fulde potentiale”, fortæller han.

Demonstration af insektstald til Green Innovation Week

Fredag d. 30. september kan man møde SKOV på Elværket, hvor de opstiller en mini-udgave af en insektstald. Her fortæller virksomheden mere om, hvordan de har brugt eksisterende viden og teknologi til at skabe optimale forhold for insekterne under deres forskellige levestadier. Se insekterne i deres staldmiljø, og hør hvordan fremtidens bæredygtige fødevareproduktion kan se ud.

Kommentarer