Green Innovation Week 2021: Den grønne dagsorden gøres til handling
Skive Kommune støtter op om Green Innovation Week 2021; et ambitiøst samlingspunkt for alle, der arbejder med grøn innovation. Det skydes i gang fredag d. 1. oktober 2021, hvor uddannelser og virksomheder mødes i Elværket i Skive, for at præsentere de studerendes bud på at løse erhvervslivets grønne udfordringer. Projektet er et konkret svar på, hvordan FN’s 17 Verdensmål kan finde ejerskab både lokalt og nationalt, og er ifølge arrangøren også næste skridt i arbejdet med at gøre en grøn dagsorden til handling.
Green Innovation Week (GIW) er et samarbejdsprojekt på tværs af uddannelse, erhverv og kommune, der kører af stablen for første gang i år. Men selvom projektet stadig er i udviklingsfasen, er det visionen, at GIW bliver årligt tilbagevendende, hvor studerende og virksomheder på nationalt og internationalt plan bliver inspireret, udvider netværk og samskaber fremtidens grønne løsninger. Sådan beskriver hovedansvarlig for projektet, Louise Vilsgaard, den fælles innovationsplatform, som Green Innovation Week 2021 repræsenterer.
Alt fra upcykling af plast til udvikling af p2x
I praksis tager innovationsplatformen udgangspunkt i ”Green Challenges”, som er virkelige udfordringer hos samarbejdende virksomheder, stillet til rådighed for medvirkende uddannelser online. Det giver de studerende mulighed for at koble sig på faktiske udfordringer, komme på virksomhedsbesøg, stille spørgsmål, opfinde og teste reelle løsninger – inden de endelige bud bliver præsenteret for virksomhederne d. 1. oktober i Elværket i Skive – Skiveegnens innovations- og iværksættermiljø.
-De aktuelle Green Challenges, som de studerende har haft mulighed for at koble sig på, har været alt fra upcycling af skrotmateriale fra Salling Autogenbrug til udvikling af P2X i GreenLab Skive. Der er altså ingen tvivl om, at vi er i gang med at skabe store forandringer, men det er også en kompleks opgave, som vi har behov fokus på, siger Louise Vilsgaard.
Theresa Blegvad, direktør for organisationen Danmark for Målene, bakker initiativer som Green Innovation Week op, som netop den type projekter, som kan være med til at realisere FN’s Verdensmål inden 2030. Danmark for Målene kommer til Green Innovation Week d. 1. oktober, for at understøtte de studerendes arbejde.
Synergi mellem forskning og reelle udfordringer hos virksomheder
Fra Institut for Forretningsudvikling og Teknologi under Aarhus Universitet er Prof. Peter Lindgren tilkoblet GIW2021 med flere grupper af business-ingeniørstuderende. Han fortæller, at samarbejdet skaber synergi mellem den nyeste forskning og reelle udfordringer hos virksomhederne.
-Vi har grupper af universitetsstuderende der arbejder med grønne forretningsmodeller for Salling Autogenbrug, Skive Festival og Nomi4s, som har stillet deres reelle grønne udfordringer til rådighed via Green Innovation Week. Vi kan levere den nyeste forskning i grønne forretningsmodeller – men vi har brug for reelle udfordringer, for at give de studerende den nødvendige ballast til at kunne løse opgaver som disse på arbejdsmarkedet, siger han.
Louise Vilsgaard tilslutter sig vigtigheden af, at netop de kommende iværksættere og arbejdstageres kompetencer inden for grøn omstilling bliver oparbejdet under uddannelse, og ikke først ude på arbejdsmarkedet. -Der bliver en kæmpe efterspørgsel inden for alle brancher, som vi skal adressere nu, siger hun. Hun tilføjer at håbet er, at opmærksomheden på projekt Green Innovation Week bliver skærpet, både hos erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og politisk.
-Et projekt som dette rummer en masse muligheder, som vi alle kan se behovet for. Der er allerede markant interesse fra brancheorganisationer og store virksomheder, som vil være med i fremtiden. Men der er også behov for flere kræfter, hvis vi skal skalere, slutter hun.
Kommentarer