Kultur

Glattrup Bæk indviet med solskin og sodavand

Foto: Skive kommune

I det skønneste efterårsvejr blev det nye rekreative klimasikringsområde ved Glattrup Bæk endeligt indviet efter en del forsinkelse

Fadøl, Sport Cola og andre sodavand blev langet over disken fra Hancock-vognen i rigelige mænger, da det nye rekreative og klimasikrende område ved Glattrup Bæk blev indviet officielt midt på ugen.

Etableringen af området er Skive Vands og Skive Kommunes hidtil største klimasikringsprojekt. Det startede allerede op i 2017 med de første borgermøder, og oprindeligt skulle området have stået klar i 2019. Det blev imidlertid forsinket, blandt andet på grund af vejret og uforudsete hændelser.

Giver stor værdi til naboer og lokalområde

Betina Bugge, formand for Skive Vand, tog ordet som den første taler. Hun pointerede, at de globale klimaændringer med større regnmængder stiller højere krav til vores kloaknet, og at det er nødvendigt at adskille spildevand og regnvand i kloaknettet.

– Ombygningen af Glattrup Bæk giver større værdi for både naboerne og for hele lokalområdet. Nyd det, og pas godt på det, sagde Betina Bugge og takkede områdets beboere for deres tålmodighed med projektets etablering.

Sikret i 100 år

Formand for Teknik & Miljøudvalget i Skive Kommune, Jens Peder Hedevang, sagde i sin tale, at etableringen af området overordnet set handler om håndtering af regnvand. Som udgangspunkt skal Skive Vand sikre området mod det, der hedder 5 års-hændelser, som er et udtryk for, at man statistisk kan forvente en lignende regnmængde hvert femte år. Men med Glattrup Bæk-projektet har Skive Kommune valgt at sikre borgerne, der bor omkring området, mod det som kaldes 100 års hændelser.

– Vi mener, at det er lykkedes at komme godt i mål. Der er mange, der allerede bruger området, og der er kommet mange nye dyre- og plantearter til, sagde Jens Peder Hedevang.

Et dyr, Jens Peder Hedevang hentydede til, var måske skulpturen Ålekongen, som har fået nyt hjem i Glattrup Bæk. Ålekongen ligger i bassin 3 tæt på det nye bækforløb. Når det regner meget, vil skulpturen være helt dækket af vand. 

Naturen tager over

Også Kent Alex Larsen, stadsgartner i Skive Kommune, var godt tilfreds med arrangementet og glad for at se, at så mange var dukket op til åbningen.

– Det har været en lang proces at etablere området, som nu langt om længe er slut. Nu skal området falde til ro og ”finde sig selv” igen. Nu er det de naturlige processer, der tager over, og dem har vi ikke helt styr på, men det gør det kun mere spændende, slutter Kent Alex Larsen.

Kommentarer