Kultur

Gavl-kunst i Skive sætter fokus på FN’s Verdensmål

Foto: Skive kommune

Skive er med, når 17 byer i ni midtjyske kommuner sammen etablerer den nye internationale turistattraktion ’Verdensmålsgavlene’. Her serverer 17 nye gavl-værker budskaber om bæredygtighed og fællesskab.

17 verdensmål, 17 byer, 17 gavlværker præsenteret over 17 uger i 2022. Det er essensen af et storstilet projekt, som Skive Kommune er en del af. Idéen blev født og fostret i Ikast-Brande Kommune og Skive sprang med på projektet med Skive Kommunes Billedkunstråd som lokal tovholder.

– Vi har fundet en kunstner, vi har valgt en gavl i Skive by, og vi er klar til at gå i gang, siger Ole Riis, kulturmedarbejder ved Skive Kommune.

De i alt 17 gavlmalerier har til formål at binde de 17 deltagende byer sammen og udbrede verdensmålene gennem kunstens fællesskab:

– Udover at signalere sammenhold på tværs formidler hvert gavlmaleri ét af FN’s 17 verdensmål. Skive har fået tildelt verdensmål nummer seks, ”Rent Vand”, hvilket jo spiller glimrende sammen med de værdier, Skive Kommune ellers står for, siger Ole Riis.

Ung kunstner til Skive

Skives gavlmaleri bliver skabt af kunstneren Eske Touborg: En ung, men alligevel ganske rutineret og professionel graffitimaler med smæk på farverne, som er kendt for sine mange gavlmalerier af havdyr i Aarhus.

Hvilken gavl i Skive, Eske Touborg får lov til at slå sig løs på med sit bud på verdensmålet “Rent Vand”, vil Skive Kommunes Billedkunstråd endnu ikke fortælle, men kan dog afsløre, at gavlmaleriet bliver skabt i et åbent rum i Skive by. Midt i borgernes hverdag.

Når alle 17 værker er præsenteret i løbet af 2022, vil de 17 byer i fællesskab være en del af den nye internationale kunstattraktion: Verdensmålsgavlene.

Skive Kommunes andel i projektet om Verdensmålsgavlene er støttet af Kultur- og Fritidsudvalget.

Om Verdensmålsgavlene

Verdensmålsgavlene er et fælleskommunalt projekt for Syddjurs, Hedensted, Varde, Skive, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Herning og Ikast-Brande Kommune.

FN’s 17 verdensmål behandles kunstnerisk i den enkelte gavlby sammen med foreninger, lokalråd, borgere, institutioner og kunstnerne.

De 17 gavlbyer er: Tirstrup, Hedensted, Varde, Langhøj-området, Skive, Holstebro, Ringkøbing, Faster Astrup, Skjern, Skarrild, Herning, Sinding-Ørre, Timring, Engesvang, Nørre Snede, Ikast og Brande.

De 17 gavlværker præsenteres i perioden fra uge 17 til uge 38 i 2022. Herefter er værkerne tilgængelige for alle i minimum fem år.

Kommentarer