Forslag til ministre: Lad os bruge tomme boliger til ukrainere
Rundt omkring i Skive Kommune findes der en række almene boliger, der står tomme. Borgmesteren og kommunaldirektøren har foreslået i et brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek at tilbyde boligerne til ukrainske flygtninge. Men det kræver handling fra regeringens og Folketingets side, hvis forslaget skal blive til virkelighed.
Der findes en række tomme, almene boliger i Skive Kommune. Der kommer ukrainske flygtninge hertil, som får brug for boliger. Så tanken om at lade ukrainerne flytte ind i de tomme boliger virker oplagt. Men der er en række økonomiske og juridiske udfordringer, der blokerer for en god anvendelse af boligerne. Dem opfordrer borgmester Peder Christian Kirkegaard og kommunaldirektør Thomas Lindberg nu til, at der bliver fjernet.
– Vi vil gerne gøre alt, hvad vi kan for at tage godt imod ukrainerne. Vi har også meddelt Udlændinge- og Integrationsministeriet, at vi er klar til at tage imod tre gange så mange flygtninge, som vi ifølge Udlændingestyrelsen er forpligtet til på nuværende tidspunkt. Det betyder også, at vi vil tilbyde dem et sted at bo, når de har fået opholdstilladelse. Men som det ser ud nu, har en enlig forsøger ikke råd til at betale husleje i en af de tomme, almene boliger, hvis vedkommende får den anvist som en permanent bolig, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard.
En gennemsnitlig husleje for de pågældende boliger ligger på omkring 6000 kroner om måneden. Og en enlig forsørger på den repatrieringsydelse, som ukrainerne ifølge særloven kan få, vil få udbetalt mellem 7.000 og 8.000 om måneden.
Tilpasning af boligmassen
Skive Kommunen har i lang tid arbejdet på en plan for at reducere mængden af almene boliger, så der bliver balance mellem udbud og efterspørgsel. Det er Bolig- og Planstyrelsen, der som myndighed kan give denne tilladelse. Skive Kommune ønsker at sikre, at denne plan ikke tages af bordet, hvis kommunen anvender de tomme boliger til at huse ukrainere.
Derfor har borgmesteren sammen med kommunaldirektør Thomas Lindberg foreslået udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek at ændre på de gældende regler, så kommunerne har flere muligheder for at hjælpe de ukrainske flygtninge på plads i en permanent bolig.
– Vi har blandt andet skrevet til ministrene, at vi ønsker en forsikring for, at vi ved at tilbyde de tomme boliger til ukrainske flygtninge, ikke sætter mange års arbejde med en tilpasning af antallet af boliger over styr. Desuden har vi foreslået, at regeringen kunne overveje at tilbyde boligforeningerne et støttebeløb for at nedsætte huslejen for ukrainerne, der er omfattet af særloven. Vi ser frem til at høre fra dem, siger Peder Christian Kirkegaard.
Kommentarer