Skive

Filmklassiker er blevet aktuel med Putins invasion af Ukraine

Pressefoto

Er én gang det samme som ingen gang? Eller sagt på en anden måde: Er én fejl ingen fejl? 

Det giver filmatiseringen af Milan Kunderas roman, “Tilværelsens ulidelige lethed” fra 1988, ét entydigt svar på. 

“Når vi viser denne fantastiske klassiker i Artcinema4, indledes forevisningen med oplæg ved kulturformidler Jeanette Søgaard Lie fra Skive Bibliotek. Jeg håber, at vi derved får en fornemmelse af, hvor betydningsfuld filmatiseringen af ”Tilværelsens ulidelige lethed” er, når vi viser den søndag den 2. oktober kl. 14.” 

Det siger kurator i Artcinema4 i KulturCenter Skive, Tobias Høybye.

Han tilføjer: 

”Omkring hovedpersonerne er det tjekkoslovakiske forår i 1968 i gang, og de russiske invasionsstyrker er på vej. På den måde spejler historien sig i en meget genkendelig nutid.” 

Romanen, der er kendt for at vække eftertanke, blev filmatiseret af den amerikanske instruktør Philip Kaufman med Daniel Day-Lewis og Juliette Binoche i de bærende roller. 

”Tilværelsens ulidelige lethed” udspiller sig altså midt i en tid ned mange reformer, der iværksættes af det kommunistiske parti under ledelse af Alexander Dubček i 1968. Målet var at gøre oprør mod de kommunistiske dikaturer. Men det fandt russerne sig ikke i og indledte en dramatisk invasion af landet.  

Foråret 1968 byder også på en erotisk opblomstring for hovedpersonen, kirurgen Tomas, i såvel romanen som i filmen. 

Tomas (Daniel Day-Lewis) ser på kvinderne med en ulvs grådige blik, inden han forfører dem én efter én. Uanset hvor smukke de er, nægter han at blive hos dem natten over, og da det endelig sker i sengen hos den troskyldige Tereza (Juliette Binoche), bliver han så overrumplet, at han gifter sig med hende.  

Han opgiver den erfarne elskerinde Sabina (Lena Olin), der med et spejl over sin seng tryllebinder ham med sin umættelige erotiske appetit.

Kommentarer