Skive

Engagerede lokale ildsjæle fik tid til at drøfte fremtiden

Foto: Skive Kommune

Landdistrikterne er pressede, og det stiller store krav til de frivillige i lokalsamfundene, ikke mindst deres viden og kompetencer

Hen over det spæde forår og den tidlige sommer har Skive Kommune arrangeret gratis minikurser for de frivillige i landdistrikterne for at give dem værktøjer til at styrke lokalsamfundene. 

De pressede landdistrikter har brug for at tænke strategisk, hvis de ikke allerede gør det, og måske indlede samarbejde i klynger. Det var temaerne og budskabet, da landsbyudvikler Jeanette Lund Houe i foråret var oplægsholder på to af Skive Kommunes kurser. Her fik deltagerne først lidt faglige input om landsbyudvikling og derefter tid og ro til at drøfte, hvordan de konkret kan kan gribe udfordringerne an hjemme hos dem selv.

– Det var nogle meget engagerede deltagere, som gik til opgaverne med stor ildhu. Det var dejligt at se, hvordan de konstruktivt gik til værks, selv om nogle af dem står med ret store udfordringer.

På kurserne fik deltagerne drøftet, hvordan de kan arbejde mere strategisk med deres udvikling, og de fik drøftet med omkringliggende landsbyer, om de i fremtiden skulle samarbejde mere og dermed komme til at stå stærkere, fortæller Jeanette Lund Houe. 

Glem ikke at kommunikere

Succeserne og de gode historier skal vi dele med hinanden og omverdenen. Bjarke Nørgaard og Ole Jeppesen fra Landsbykonsulenten i Gl. Rye gav over to aftener tips og redskaber til landsbyernes eksterne kommunikation.

Ole Jeppesen siger: – Først og fremmest er det vigtigt, især hvis man ikke allerede har foretaget øvelsen, at udpege og formulere grundfortællinger om stedets fortrin, stærke sider og ambitioner – altså byens eller egnens kernefortælling. Den fortælling skal være den røde tråd i al kommunikation, f.eks. hjemmeside, nyhedsbrev, pressemeddelelser og sociale medier.

Fundraising for foreningslivet

Udviklingstiltag i landdistrikterne eller andetsteds i foreningslivet er sjældent gratis. Der er tilbagevendende behov for at finde ekstern finansiering, og deltagerne på kurset om fundraising for foreningslivet har nu et lille forspring i kampen om fonds- og puljemidlerne.

Rasmus Munch fra Fundraiseren.dk stod for undervisningen på kurserne d. 4. og 18. maj, der blev arrangeret i samarbejde med Kulturelt Samråd, Skive Idrætssamvirke og Frivilligcenter Skive og afholdt på Ungdomsskolen i Skive.

Kommentarer