Kultur

Cinema4 får besøg af spidsen af en jetjager i anledning af ”Top Gun Maverick”

Foto: KulturCenter Skive

Når der onsdag den 25. maj er snigpremiere på den opfølger til ”Top Gun”, der har været talt om siden den første blev en uventet blockbuster i 1986, kan biografgæsterne få drømmen om et øjeblik i cockpittet opfyldt. 

Spidsen af et F35 Draken-fly fra Flyvestation opstilles i foyeren til KulturCenter Skive, hvor repræsentanter fra Draken Team Karup gerne fortæller om, hvordan det er at få luft under vingerne. 

Man kan samtidig få lov til at sætte sig et øjeblik i cockpittet, mens familie og venner knipser løs med mobiltelefonernes kameraer. 

Det sker den 25.- og 26. maj – og det koster ikke spidsen af en jetjager. Det er tværtimod inkluderet i billetprisen, fortæller biografchef Martin Sørensen.  

Før den første visning af filmen den 25. maj, fortæller jagerpilot og instruktør Lars ”GEM” Helm om hvordan det er at være jagerpilot og om Top Gun er virkelighed eller ren fiktion. 

”Vi ønsker at markere, at der med ”Top Gun Maverick” er tale om en ganske særlig film, som mange har glædet sig til”, siger han. 

Der ventes mange gæster, der endnu husker premieren på den første film. 

”Det var en helt ukendt film i 1986, og anmelderne var dengang ikke begejstrede. 36 år senere tror vi, at der bliver enighed blandt anmeldere og biografgæsterne om, at filmen er rigtig god, vurderer biografchefen. 

Nogle af de danske anmeldere har allerede anmeldt filmen og skriver bl.a., at ” Top Gun nummer to er så meget bedre end den første'” – B.T. og “Den længe ventede fortsættelse af Tom Cruises gennembrudsrolle er ikke bare hæsblæsende og storslået topunderholdning – det er den bedste blockbuster i årevis!” – Filmmagasinet Ekko 

Cockpittet bliver stående udstillet i KulturCenter Skive i hele Kristi Himmelfartsferien, hvilket vil sige frem til mandag den 30. maj.

Fakta 

Flyvestation Karup er Danmarks største militære arbejdsplads, hvor omkring 3500 mennesker har deres daglige gang. Flyvestationen huser alle Forsvarets helikoptere, luftrumsovervågning, Flyveskolen og et væld af støttefunktioner. Flyvestation Karup huser også dele af Forsvarskommandoen samt de tre værnskommandoer: Flyverkommandoen, Søværnskommandoen og Hærkommandoen. 

Flyvestation Karup blev bygget af tyskerne under Anden Verdenskrig og fik dengang navnet Fliegerhorst Grove. 

Draken Team Karup (DTK) er en forening for mennesker med interesse for fly, specielt Flyvevåbnets pensionerede Draken fly. 

De frivillige passer i dag på tre fly: A-009, der har fløjet ved Eskadrille 725, den tosædede AT-158, der har fløjet ved samme eskadrille samt har fløjet på civilt register som OY-SKA og endelig AR 113 som havde sin operative karriere ved Eskadrille 729. 

Flyene tilhører Flyvevåbnets Historiske Samling (FLYHIS) men passes, efterses og repareres af medlemmerne af DTK. Nogle af ildsjælene har en militær baggrund, mødes hver onsdag for at lave nye projekter, mens de civile medlemmer inviteres til at deltage i diverse arrangementer hen over året. 

Alle kan melde sig ind i TDK. Man behøver ikke at have forudgående erfaringer med at arbejde på fly for at deltage i pasningen af de tre Draken. Interesserede vil blive guidet igennem de forskellige procedurer af erfarne teknikere. 

Opfordringen er derfor klar: ”Hvis du har interesse for fly, så meld dig ind i Draken Team Karup og få en mulighed for at opleve jagerfly på allernærmeste hold.”

Kommentarer