Skive

Bliv klogere på SSP’s arbejde: Når musikken spiller, er det rart med en voksen og et sted at gå hen

Foto: Skive Kommune

Når tusindvis af feststemte mennesker fra torsdag til lørdag samles til Skive Festival, er Skive Kommunes SSP og gademedarbejdere til stede. Denne gang med en mere iøjnefaldende tilstedeværelse end nogen sinde før. Håbet er, at det i sidste ende kan øge trygheden og trivslen for de unge, der tager del i festen.

Det er faktisk den bedste plads, de kunne få til ungdomsskolens eventvogn – lige der på et hjørne, hvor Nordhavnsvej svinger rundt og bliver til Strandvejen, og hvor tusindvis af festivalgæster i alle aldre de næste dage kommer til at passere forbi mellem camp og festivalplads.

Fra vognen har SSP-leder Jan Snejbjerg, og gademedarbejderne Lærke Kardyb, Klaus Kristiansen og Lasse Sørensen, det helt store overblik i alle retninger, og vognen er til at få øje på, for den er i to etager med vinduer øverst og med et farvestrålende ydre. Det er det, der er meningen:

-Vi har aldrig haft vores egen base hernede før i forbindelse med festival, men det har vi så i år. Det har vi, fordi vi gerne vil have fokus på unges trivsel, fortæller Lasse Sørensen.

Nogen at gå til

Vognen gemmer på lidt af hvert. Her kan man alt fra småkager til sodavand, lidt ly for vind og vejr, et sted at puste ud, en god snak og aller vigtigst: en voksen at gå til.

-Det handler om, at vi som gademedarbejdere skal vise flaget. Bare det, at vi er her, og har en relation til de unge, skal gerne gøre, at de føler sig mere trygge. Der er altid et sted, de kan henvende sig, fortæller Klaus Kristiansen.

Skaber tryghed for børn og unge

Arbejdsopgaverne under en festivalweekend er forskellige, alt efter om man er opsøgende gademedarbejder eller SSP-leder.

For Jan Snejbjerg har arbejdet overordnet set en koordinerende karakter. Han kan have brug for at vende mere overordnede problemstillinger med festivalens personale, samaritterne politiet eller vagterne på festivalpladsen om ting, der skal tages hånd om. Det kan være pludseligt opståede situationer, der kan forebygges med hurtig og fælles indsats. 

For Lærke Kardyb, Klaus Kristiansen og Lasse Sørensen er opgaven opsøgende og mangeartet. Der kan hurtigt opstå akutte problemer, når mange mennesker blander sig med hinanden, og alkohol er involveret. For gademedarbejdernes vedkommende ligger deres fokus på de unge under 18 år, og selvom stemningen generelt er festlig, er der som regel altid nogen, der har fået for meget at drikke eller har været ude for en kedelig oplevelse. I så fald er gademedarbejderne klar med den fornødne støtte og omsorg og et opkald til forældrene.

-Vi har altid den tanke med os, at det jo er andre folks børn, vi har med at gøre. Så det er en tommelfingerregel, at vi husker på, hvordan man selv som forælder vil ønske, at nogen skaber tryghed for ens børn, fortæller Lasse Sørensen.

Midt i festen

Det at skabe tryghed er nøgleordet for gademedarbejderne, og vognen er placeret midt i den kæmpemæssige fest ud fra et ønske om at være der, hvor de unge er, og tingene sker. Men i ungdomsskolens eventvogn er det absolut alkoholfrit, og det er ikke en slags forfest, understreger de.

Lærke Kardyb uddyber:

-Det er et sted, hvor de unge forhåbentlig ved, at det bare er hyggeligt, og hvor man kan komme, hvis der er noget. Vi er her ikke for at punke nogen, men for at hjælpe, siger hun.

For gademedarbejderne og SSP-lederen er der i øvrigt tale om en helt særlig weekend, for festivalen er en helt særlig mulighed for at komme tæt på de unge, og med eventvognen skulle den mulighed gerne blive endnu bedre. Holdet glæder sig, vejrudsigten er nærlæst og de lange underbukser er pakket med i tasken for en sikkerheds skyld:

-Og så håber vi bare, at alle festivalgæster får en rigtig god oplevelse og mærker, at vores lokale festival ikke bare samler folk om den gode stemning, der er her, men også er et sted, hvor fest og tryghed går hånd i hånd, siger Jan Snejbjerg.

Kommentarer