Kultur og events

Barack Obama i KulturCenter Skive: Lederskab er at lytte til rådgivere med vidt forskellig baggrund

Foto: Morten Rygaard

Som leder er det værste, man kan gøre at træffe egne beslutninger uden at rådføre sig med andre med vidt forskellige baggrunde i henseende til alder, køn og baggrund. 

Så man vælger den rigtige beslutning blandt de mange muligheder, der altid findes. 

Den filosofi om lederskab gik igen, da USA´s tidligere præsident Barack Obama søndag eftermiddag havde samlet et udsolgt KulturCenter Skive til arrangementet ”A Conversation with President Barack Obama.” 

Med den indstilling til lederskab kom det ikke bag på Obama, at Ruslands præsident Putin, der synes at træffe meget egenrådige beslutninger, ikke har nået sine mål med invasionen af nabolandet Ukraine.  

”Det er en tragedie, at en imperialistisk tankegang er vendt tilbage til Europa efter to forfærdelige verdenskrige, og at stormagten Rusland invaderer et fredeligt naboland, fordi de er i stand til det.” 

”Det viser, at solidaritet og fredelig sameksistens ikke er en given ting, og at det er noget man hele tiden må kæmpe for og have på dagsordenen også i Europa. Især i takt med at de generationer, der har en erindring om verdenskrigene, ikke er her mere,” sagde Barack Obama. 

Europa repræsenterer det mest velhavende, fredelige og stabile, og efter murens fald i 1989 troede vi, at demokratiet og en langt mindre konfliktfyldt verden havde sejret. Men det var optimistisk, erkendte den tidligere præsident, der anførte, at de skandinaviske lander lande er et forbillede for mange andre nationer i verden. Selv om heller ikke den skandinaviske model er perfekt. 

Obama roste Danmark for at være et af foregangslandene i den helt nødvendige grønne omstilling. 

I den sammenhæng glædede han sig over den gode nyhed, at vedvarende energi som vind og solenergi meget hurtigere end forventet er blevet så konkurrencedygtig med den traditionelle sorte energi, at man ikke længere behøver økonomisk at understøtte udviklingen af grønne energiløsninger. 

Han advarede mod at tro, at er findes nemme løsninger på problemerne med den globale opvarmning. 

Selv om vi gør alt det rigtige, bliver klimaet stadig varmere. Og det vil især ramme sårbare og fattige nationer. Og det risikerer at føre til folkevandringer og voldsomme konflikter. 

”The Barack Obama Foundation” sigter især på at inspirere unge og yngre med entreprenørånd, gåpåmod og visioner. 

”Unge er generelt meget mindre kyniske, mere lyttende, idealistiske, optimistiske og indstillet på forandringer end de fuldvoksne og ældre generationer. Ældre hylder i højere grad fortiden, er mere tilbageskuende, konservative og bange for fremskridtene,” lærte Barack Obama i sine otte år som præsident. 

Derfor er det uomgængeligt, at det først og fremmest er unge, der skal redde planeten og sikre, at vi kan leve i fred og fordragelighed, var budskabet fra Barack Obama, der nævnte svenske Greta Thunberg som et forbillede for den grønne omstilling. 

Udover at tale om alvorlige emner, kaldte præsidenten dog også evner på latteren. Han gav sin landsmand, moderator Christopher Sorensen ret i, at han nok var den eneste i salen, der har boet i Det Hvide Hus. 

Og så bølgede latteren gennem sale, da Barack Obama nævnte sit livs bedste råd – og det havde intet med politik at gøre: At gifte sig med Michelle – og det værste:  

”Der var en, der sagde til mig ”Du bør ændre dit navn. Ellers bliver du aldrig valgt”. Det råd fulgte jeg ikke,” slog præsidenten fast. 

Og så advarede Barack Obama de 1200 mod at blive grebet af kynisme, som gør gode løsninger sværere at finde.

Kommentarer